streda, 27 jún 2018 10:52

Výprava zo ZŠ J. A. Komenského v Revúcej na návšteve u priateľov v Litovli Doporučený

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Minulý rok sme si pripomenuli 50 rokov partnerstva Revúcej a Litovla, tento rok 2018 – je rokom veľkých výročí dvoch národov Čechov a Slovákov. A v tomto duchu sa niesla aj návšteva žiakov a učiteľov zo Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej u priateľov zo Základní školy, Vítězná v Litovli, ktorá začala 19. júna. Priateľstvo týchto dvoch škôl si už onedlho pripomenie 40 spoločných rokov. Návšteva začala spoločnou česko – slovenskou večerou. Nechýbali naše tradičné bryndzové halušky, slovenské syry, parenice a koláč s olomouckými syrečkami. Štvrtok sa niesol v znamení spoznávania krás v okolí Litovla – Mladečských jeskýň, kde nás čakalo prekvapenie – koncert žiackeho speváckeho zboru a návšteva prekrásneho Arboreta Bílá Lhota. Venovali sme sa tiež príprave na

piatok – školskú slávnosť litovelskej školy. Piatok začal spoločným kvízom venovaným roku veľkých výročí Čechov a Slovákov. Pokračoval RETRO pochodom žiakov a učiteľov obidvoch škôl ulicami LItovla. Končil sa pred mestským úradom, kde všetkých privítali vedúci predstavitelia mesta – starosta, vícestarosta, tajomník úradu, ktorí následne v priestoroch úradu privítali našu výpravu. Počas stretnutia sa hovorilo o mnohoročnej spolupráci obidvoch škôl, ale hlavne o budúcnosti partnerstva našich škôl. Bol vyslovený prísľub podpory mesta i hlavný motív budúcoročnej návštevy partnerov v našej revúckej škole – šport, presnejšie atletický súboj. Členov parlamentov obidvoch škôl, umelcov, vystriedajú športovci. Aj keď v podvečer došlo k zhoršeniu počasia, nič to nezmenilo na programe našej návštevy, ale hlavne na školskej slávnosti – rozlúčky so žiakmi deviateho ročníka a športových súťaží medzi žiakmi našich škôl. V pozadí celej návštevy prebiehali stretnutia pedagógov obidvoch škôl venované hlavne diskusiám o živote v obidvoch školách a školských systémoch obidvoch štátov. Aj keď sa v niečom líšia, majú veľa spoločného – problémy s financovaním škôl, vybavenie škôl, obsah vzdelávania, postavenie učiteľov v spoločnosti, platy pracovníkov v školstve. Každé takéto spoločné stretnutie, či už v Litovli, alebo u nás v Revúcej, je vždy inšpiratívne, ale hlavne je veľkým prínosom pre našich žiakov. Dostávajú možnosť spoznávať život, kultúru, zvyky v inej krajine, ale hlavne získavajú priateľov na celý život. O tom je partnerstvo.

Poďakovanie patrí českých kolegom za vrelé a srdečné privítanie, skvelý program, vedeniu školy za náročnú prípravu návštevy, českým rodičom, ktorí s veľkou láskou prijali naše deti do svojich rodín, vedeniu mesta Litovel a tiež vedeniu nášho mesta, že nám umožnilo vycestovať do Litovla a udržať priateľské vzťahy so školou na Vítěznej v Litovli.

 

Čítať 1297 krát Naposledy zmenené štvrtok, 28 jún 2018 11:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!