streda, 19 december 2018 14:18

Žiacka konferencia k 90. výročiu narodenia Milana Rúfusa v podaní žiakov Základnej školy J. A. Komenského Doporučený

Napísal(a) ZŠ a MK
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Milan Rúfus patril od začiatku k najvýraznejším básnickým zjavom. Preto sme si aj my nemohli nechať ujsť takúto vzácnu udalosť a so žiakmi Základnej školy J. A. Komenského v Revúcej sme si pripomenuli k 10.12.2018 jeho výročie. Práve deň po autorových narodeninách sme spomínali na 90. výročie jeho narodenia. Spolu so žiakmi a pani knihovníčkou z Mestskej knižnice Samuela Reussa p. Meriačovou, sme si pripravili malú „žiacku” konferenciu. Deti sa už od malička stretávajú s menom jedného z našich najznámejších autorov, preto naštudovanie jeho životopisu a tvorby, nebolo až také náročné.

ra rufus2Autor sa nám už od začiatku predstavuje ako básnik s autonómnym pohľadom na životné a morálne hodnoty ľudského konania, na lásku, pravdu, krásu, utrpenie i tragiku človeka, ale aj sveta v druhej polovice 20. storočia. Najväčší úspech dosiahli Rúfusove Modlitbičky, ale aj rôzne iné básne, ktoré sme na konferencii mohli počuť v podaní našich žiakov. 

ra rufus3Konferenciu sme spracovali, tak trošku „po svojom”. Aby to bolo zaujímavé pre poslucháčov, ktorých sme mali v publiku, vytvorili sme si kratšiu scénku, kde nás aj pomyselne Milan Rúfus navštívil a rozprával nám o svojom živote. Celý čas nás sprevádzala prezentácia a projekt, ktorý obsahoval nielen autorove fotografie, ale aj citáty, ktoré sa zapísali pod jeho menom.

ra rufus4V závere sme sa s divákmi rozlúčili krátkou scénkou, kedy mohli zažiť situáciu, ako by vyzeralo možné stretnutie s tak významným autorom, keby bol stále medzi nami. Snažili sme sa predviesť a zapojiť fantáziu, akým možným spôsobom sa dajú zaujímavo spracovať informácie, aby si žiaci zážitkovým učením odniesli čo najviac informácií, ktorých sme si povedali neúrekom.

ra rufus5Preto sme chceli z recitačného krúžku a v spolupráci so 7. B ukázať, že spoločnými silami sa dá zvládnuť všetko. Zároveň chceme poďakovať za spoluprácu pani Meriačovej, že k nám zavítala, strávila s nami svoj čas a obohatila nás novými informáciami.

ZŠ J. A. Komenského v spolupráci s Mestskou knižnicou Samuela Reussa v Revúcej

 

 

Čítať 2481 krát Naposledy zmenené štvrtok, 20 december 2018 11:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!