×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/zakladna/MD_Lúka/nova
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/zakladna/MD_Lúka/nova
pondelok, 06 apríl 2015 22:22

V našej škole sa vždy niečo zaujímavé deje. Tentoraz to bola prehliadka detských divadielok

Napísal(a) Mgr. Zuzana Kováčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra ddh2 aŽe sa v našej škole vždy niečo zaujímavé deje, o tom vás o malú chvíľu presvedčím. V stredu 1. apríla 2015 sme sa stretli v Mestskom dome kultúry v Revúcej kvôli tomu, čo nás v našej škole nesmierne baví a čím sa líšime od iných škôl v Revúcej a okolí. Tento deň bol totiž venovaný slávnostnej prehliadke divadielok, ktoré si nacvičili žiaci našej školy pod vedením svojich učiteľov. Konal sa 12. ročník školského kola našej Detskej divadelnej hry. Publiku, ktoré tvorili žiaci a učitelia našej školy, detičky z materských škôl, rodičia a hostia, sa predstavilo spolu 8 divadelných súborov. 
Keďže naši herci mohli získať Cenu Ivana Branislava Zocha za stvárnenie divadelnej postavy, ich herecké výkony sledovali dve poroty – odborná a žiacka. 

Odbornú porotu tvorili: 

pani Tatiana Kršková – predsedníčka poroty, poslankyňa Mestského zastupiteľstva a predsedníčka Komisie školstva a kultúry pri Mestskom zastupiteľstve v Revúcej, 
Mgr. Janka Stanislavová, učiteľka, ktorá stála pri zrode tejto divadelnej prehliadky,
Mgr. Alžbeta Motyčková, pani Henrieta Hamarová a Oľga Kontúrová, ktoré v porote zastupovali rodičov žiakov našej školy. 

Žiacku porotu tvorili žiaci IX. A triedy: Janka Gordianová, Žofia Kostičová, Tomáš Kvetko a Tomáš Krjak.

ra ddh4Ako prví sa nám predstavili žiaci I. B triedy. Hovoria si Včielky a nacvičili si v réžii pani učiteľky Ľubice Garlathyovej divadielko O šašovi Jašovi, ktorý je veľmi zábudlivý a raz stratil aj svoj nos. 
Že slová, ktoré hovoríme, treba starostlivo zvážiť, o tom nám porozprávali príbeh žiaci V. A triedy. Šibalkovia, tak sa volajú, sa predstavili v divadelnej hre Únos, ktorú režírovala p. uč. Zuzana Kováčová.
Žiaci VII. A triedy pracujú v divadelnom súbore Štoplík pod vedením p. uč. Jaroslavy Koňuchovej. Predstavili sa s divadelnou hrou Bum bác Sergej. Dej sa odohrával v rodine podnikateľa s nedostatkom lásky. Bolo to až také hrozné, že ani vesmír sa na to už nemohol dívať.
Na motívy ľudovej rozprávky vznikla divadelná hra Obyčajná priadka, ktorú si naštudovali žiaci VIII. A triedy pod vedením p. uč. Martiny Pirochovej a hovoria si Partička. Na kráľovskom dvore došla vlna. Hľadali preto dievčinu, ktorá vie spriadať nite, aby sa mohla stať budúcou kráľovnou.
Čučoriedky je názov súboru, ktorý pracuje pod vedením p. uč. Ivety Špaldovej. Tvoria ho žiaci VI. A triedy. Tí nás naladili na ľudovú nôtu. Za srdce nás chytili piesne z muzikálu Na skle maľované a očarili nás hôrni chlapci na čele s Jánošíkom a ich šantenie vo víre tanca a hudby s rúčimi slovenskými devami.
ra ddh2Naši siedmaci zo VII. B triedy, to sú veru riadni Nezbedníci. No v poslednom čase im učaroval hip-hop. Ukázali nám, ako ich triedu scelil práve tento tanec. Hip-hopový príbeh režírovala p. uč. Ľubica Senková.
Prváčence. To je divadelný súbor, ktorý tvoria žiaci I. A triedy pod vedením triednej p. uč. Heleny Peniakovej. Zahrali nám rozprávku O kozliatkach.
Prehliadku divadielok uzavreli žiaci II. oddelenia Školského klubu detí, ktorí pracujú v divadelnom súbore Dráčik pod vedením pani vychovávateľky Ľubice Hanuštiakovej. Rozlúčili sa s nami divadielkom Macko Puf o nenásytnom mackovi, ktorý veľmi rád maškrtí, no nerád sa s inými o dobrôtky delí.

Poroty mali veru ťažkú úlohu. Veď vybrať z takého množstva malých či väčších hercov nebolo vôbec jednoduché. Každý herec sa svojej úlohy zhostil veľmi zodpovedne a s plným nasadením predviedol, ako sa na javisku cíti dobre. No získať sošku Oskara ZŠ Ivana Branislava Zocha mohli len tí najlepší. Poroty udelili ocenenia jednotlivcom i celým súborom.

ra ddh3Sošku Oskara ZŠ Ivana Branislava Zocha za herecký výkon získali nasledovní žiaci:

  • Lukáš Bobka, žiak I. B triedy, za postavu šaša Jaša z divadelnej hry O šašovi Jašovi,
  • Simonka Sokolová, žiačka V. A triedy, za postavu Aničky z divadelnej hry Únos,
  • Matin Grendel, žiak VI. A triedy, za postavu čerta z divadelnej hry Jánošík,
  • Timea Petrovičová, žiačka VII. A triedy, za postavu Pipiny z divadelnej hry Bum bác Sergej,
  • Miroslav Dendis, žiak VII. B triedy, za stvárnenie postavy učiteľa v divadelnej hre Hip-hopový príbeh.

ra ddh5Ocenené divadelné súbory sú až štyri. Sošku Oskara ZŠ Ivana Branislava Zocha za herecký výkon udelila porota:

  • súboru Prváčence, ktorý tvoria žiaci I. A triedy,
  • súboru Dráčik, ktorý tvoria žiaci navštevujúci II. oddelenie Školského klubu detí,
  • súboru Čučoriedky, teda žiakom VI. A triedy,
  • súboru Štoplík, ktorý tvoria žiaci VII. A triedy.

Ocenenia hercom odovzdali predsedníčka poroty pani Tatiana Kršková a riaditeľka ZŠ I. B. Zocha Mgr. Adriana Kvetková.
Predsedníčka odbornej poroty pani Kršková sa v závere prihovorila našim malým hercom a skonštatovala, že tento ročník Detskej divadelnej hry bol veľmi úspešný, ba možno aj najlepší za posledné roky, čo nás veľmi potešilo. Ostáva nám už len poblahoželať všetkým oceneným žiakom aj súborom a spoločne si popriať, aby sme sa o rok pri takejto skvelej a zmysluplnej udalosti stretli opäť.

Mgr. Zuzana Kováčová

ZŠ I. B. Zocha Revúca

 

Čítať 2109 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!