piatok, 01 apríl 2016 11:25

V školskom klube detí počas mesiaca knihy spoločne spoznávali dobrodružstvá Robinsona Crusoa

Napísal(a) Mgr. Ľ. Klimentová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Marec je mesiac knihy a kniha je najlepší priateľ človeka. Preto sme si tento rok spolu s deťmi v školskom klube detí ZŠ I. B. Zocha v Revúcej počas celého mesiaca spoločne čítali o Robinsonovi Crusoovi. Úryvky z knihy ich upútali. Dozvedeli sa, aký ťažký je život námorníkov na rozbúrenom mori.

Dychtivo počúvali ako Robinson stroskotal a ostal na ostrove celkom sám. Spoznávali jeho dobrodružný život, báli sa spolu s ním, keď na ostrov prišli ľudožrúti. Zoznámili sa s jeho novým, vytúženým kamarátom Piatkom.
Aby toto čítanie vnieslo trocha dobrodružstva, pripravili sme si pre deti niekoľko aktivít, ktoré boli prepojené s čítanými príbehmi o Robinsonovi. Po prvom čítaní, v ktorom sme sa dozvedeli ako Robinson stroskotal, sa deti rozdelili do skupín a mali sa medzi sebou dohodnúť na desiatich najdôležitejších veciach, ktoré by potrebovali, keby stroskotali na ostrove ony. Pracovať v skupinách a dohodnúť sa medzi sebou nebolo vôbec ľahké.

Nestrácali však rozvahu a odhodlanie. Robinson potreboval postaviť plť, aby zachránil potrebné veci z potápajúcej sa lode. Vžili sme sa do jeho situácie a pokúsili sme sa aj my zhotoviť plte zo špajdlí. Deti opäť pracovali v skupinách, kde sa každá pomoc a dobrý nápad počítal. Zhotovené plte boli originálne a každá mala svoju vlajku. Spolu sme sa z povrázkov naučili viazať základné námornícke uzly. Robinson deň za dňom objavoval a spoznával svoj ostrov. Aj my sme spoznávali, ale hlavne prekonávali rôzne prekážky spolu s ním. Deti sa museli preplaziť čiernou, dlhou jaskyňou. Dlhými, rozvážnymi skokmi prejsť rieku plnú krokodílov a trafiť skalou čln ľudožrútov tak, aby sa zničil a potopil. Tieto disciplíny neboli vôbec ľahké, potrebovali trocha odvahy, ale aj fyzickej zdatnosti. V jednom z úryvkov Robinson zachránil

nového priateľa spod krvilačných pazúrov ľudožrútov. Dal mu meno Piatok, bol to tiež ľudožrút, ktorý nemal oblečenie. Preto sme s deťmi navrhli, namaľovali a vystrihli z baliaceho papiera originálne oblečenie pre Piatka. Z kartónov sme si zhotovili totem. 
Nezabudli sme ani na najdôležitejšiu vec, vyrobili sme si záložky do kníh, aby sa nám ďalšia kniha, po ktorej siahneme, lepšie čítala. Do akcie marec mesiac knihy sa zapojili aj deti z I. oddelenia ŠKD. Rozprávali sa o rôznych rozprávkových postavách, ktoré si namaľovali a vymodelovali. Na záver si urobili malé leporelá, v ktorých sa deti zahrali na spisovateľov.
Vytvorili vlastné príbehy so svojimi rozprávkovými postavami. Svoje schopnosti uplatnili aj v malých divadielkach.

Mgr. Ľ. Klimentová

 

Čítať 3231 krát Naposledy zmenené sobota, 02 apríl 2016 14:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!