streda, 22 február 2017 14:11

Deň otvorených dverí v Prvom slovenskom literárnom gymnáziu v Revúcej

Napísal(a) Ľuboslava Lacjaková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Riaditeľka Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej Mg. Ľuboslava Lacjaková Riaditeľka Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej Mg. Ľuboslava Lacjaková Zdroj: skolskyservis.sk)

Prelomy kalendárnych rokov sú v stredných školách už tradične poznačené snahou osloviť končiace ročníky v základných školách a upozorniť ich na pozitíva „tej jedinej a správnej“ strednej školy. Školské vzdelávacie programy umožnili širšiu profiláciu škôl, takže výber je veľký a populačné ročníky slabé. Navyše, z Revúcej, z mesta, ktoré má štyri stredné školy, pravidelne odchádzajú pätnásťročné deti spod dozoru rodičov, pretože si radšej vyberajú školy vo veľkých mestách.

Jednou z revúckych stredných škôl je aj Prvé slovenské literárne gymnázium, v ktorom nájdu žiaci rôznorodý výber predmetov. V žiadnom prípade nie sme len „pisálkovia“, ako sa nás snažia niektorí hanlivo označovať. V tejto škole sa síce vyučujú špecifické predmety ako literárno-dramatická tvorba, kde žiaci získajú nielen základy kreatívneho písania, ale aj herectva, réžie, dramaturgie, čo si v praxi môžu vyskúšať v divadelnom súbore Z.N.A.K. Ďalším zo špecifických predmetov je žurnalistika, ktorá zasväcuje študentov do tajov novinárskej práce. Sú to plnohodnotné predmety, o čom svedčí aj možnosť maturovať z nich. Vyučovanie humanitných predmetov dopĺňa rétorika, čítanie a interpretácia, rozšírené vyučovanie slovenského jazyka a literatúry a dejepisu.
No nie sme len „literárne“, ale aj gymnázium, teda vyučujeme všetky ostatné predmety, ako na iných gymnáziách a plnohodnotne pripravíme žiakov na štúdium medicíny, prírodných vied, či technických smerov.

Aj keď škola existuje už pomaly 20 rokov, ešte stále sa stretávame s javom, že o našej existencii v niektorých základných školách nevedia, dokonca aj v blízkom okolí, resp. si nás mýlia s druhým revúckym gymnáziom. dod pslg DSC 0255 1Preto sme aj tento rok usporiadali Deň otvorených dverí, ktorý sa konal 16. 2. 2017. Potešilo nás, že prišli žiaci nielen z revúckych škôl, ale aj z iných miest. Pripravili sme pre nich program, v ktorom mali možnosť spoznať časť našej práce, ale aj sa zabaviť. V rozhlasovej triede žiaci pod vedením učiteľa žurnalistiky Iva Nováka pripravovali krátke rozhovory, na ktorých sa im potom ukázala ďalšia časť práce novinára – strihanie, úprava príspevkov. V rétorickej triede, v ktorej sa im venoval Marián Lacko, sa zahrali na menežérov, čo je aktivita, ktorá spája prvky literárnej tvorby, divadla a menežmentu. V triede Aleny Brdárskej sa dostali k slovu ľudsko-právne aktivity, ktoré sa s našou školou už automaticky spájajú. Žiaci základných škôl k nám chodia aj mimo DOD na rôzne aktivity s touto tematikou, dokonca pre nich organizujeme neformálnu olympiádu ľudských práv. V poslednej miestnosti sa návštevníci mali možnosť presvedčiť, že našej škole naozaj nie je cudzia ani biológia, kde mali pripravené zábavné pokusy.

Po absolvovaní všetkých aktivít čakali účastníkov dobroty, ktoré pripravili žiaci a učitelia PSLG. Verím, že sa žiakom u nás páčilo a že sa aspoň s niektorými stretneme na prijímacích pohovoroch.
Mgr. Ľuboslava Lacjaková
riaditeľka PSLG

 Fotografie: archív PSLG + skolskyservis.sk 

 

Čítať 1940 krát Naposledy zmenené streda, 22 február 2017 14:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!