pondelok, 30 október 2017 19:19

Žiaci ZŠ J. A. Komenského navštívili mincovňu v Kremnici

Napísal(a) ZŠ
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 26.10.2017 sa žiaci piateho až siedmeho ročníka ZŠ J. A. Komenského, víťazi školskej súťaže z finančnej gramotnosti, zúčastnili exkurzie v Kremnici. Najprv navštívili expozíciu múzea mincovne, starú mincovňu, ktorá je súčasťou múzea a novú mincovňu. Sprievodca im odhalil históriu vzniku mincovne a jej postavenie v regióne. V starej mincovni im predviedol redukčné zariadenie na výrobu plakiet a medailí, ktoré je doteraz funkčné, piktografické zariadenie, ktoré pracuje na podobnom princípe ako redukčné zariadenie, kotúčové nožnice na prestrihovanie kovových pásov, vtláčací lis

na výrobu mincí, zariadenie na razenie mincí, ktoré vyrobí 70 kusov mincí za minútu, stroj na výrobu háčikov na odznaky, takzvaných koníkov. Najväčším exponátom bol oceľový trezor, ktorý mal hmotnosť 3,5 tony a zamykal sa na tri zámky. Kľúč od každého zámku mal iný zamestnanec mincovne. Takéto trezory sa používajú dodnes. V novej mincovni, ktorá je plnoautomatizovaná si žiaci prehliadli razenie mincí pomocou zariadení, ktoré vyrobia až 750 kusov mincí za minútu, uvideli balenie mincí a ich expedíciu.

Potom navštívili Banské múzeum, kde si prezreli štôlňu Andrej, ktorá je vystužená železobetónovými výstuhami. Počas prechodu štôlňou uvideli v kremeni štyri zlaté žily, potrubie, ktorým sa vháňa do bane vzduch, okrový kal, ktorý sa v minulosti používal ako prírodné farbivo, exponáty sprístupňujúce ťažkú prácu baníkov v minulosti. Žiaci mali počas exkurzie možnosť získať množstvo cenných informácií, ktoré im môžu pomôcť v škole i pri voľbe budúceho povolania.

 

Čítať 1501 krát Naposledy zmenené pondelok, 30 október 2017 20:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!