utorok, 09 február 2016 12:53

Aj v Gemeri vrcholia fašiangy, obdobie zábav, karnevalov a rôznych radovánok

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

fasiangy IMG 20160202 084451 1aV týchto dňoch aj v Gemeri vrcholia fašiangy, obdobie zábav, karnevalov a rôznych radovánok, ktoré sa začalo na Troch kráľov a trvá do polnoci pred Popolcovou stredou.
V tomto roku sa fašiangové obdobie končí 9. februára o polnoci. Práve dnešný deň je na mnohých miestach vo svete vyvrcholením fašiangových

zábav. 

Nie je tomu inak ani u nás v Galérii Baníckeho múzea, kde nás navštívila skupina stredoškolákov zo Strednej odbornej školy technickej v Rožňave – odbor grafický dizajn digitálnych médií, aby si vyrobili fašiangové masky podľa vlastnej fantázie. 

Počas výroby masiek sme sa so študentmi oboznámili s fašiangovými zvykmi na Gemeri a v iných slovenských regiónoch. Poukázali sme aj na ďalšie miesta v strednej Európe, kde tieto zvyky dodnes žijú a výroba masiek je neoddeliteľnou súčasťou starodávneho lúčenia sa so zimou.

Niektorí zo študentov sa pri výrobe inšpirovali ukážkami originálnych masiek z Benátok, ktoré majú svoje korene v starorímskych slávnostiach karnevalového typu. Medzi maskami nechýbali ani tradičné ľudové – koza, kôň, medveď, ktoré znázorňujú život, energiu, mužskú silu a sú tiež neodmysliteľnou súčasťou dedinských fašiangových obchôdzok.
Študenti, inšpirovaní touto tradíciou, si u nás vyrobené masky vymaľovali, niektorí si ich aj nasadili.
Bolo to podnetné stretnutie s výbornou atmosférou, ktorého výsledkom sú vydarené práce.
Gabriella Badin

 

 

Čítať 2683 krát Naposledy zmenené streda, 10 február 2016 10:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!