nedeľa, 27 november 2016 13:01

(Ne)zabudnutá história: Vianočné gule zo Štítnika putujú do celého sveta

Napísal(a) Vtedy.sk
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Mária Jesenská predvádza hotové výrobky. Mária Jesenská predvádza hotové výrobky. Foto: archív TASR, autor A. Haščák (20. novembra 1975)

Ako dobre, že existuje aj na Slovensku niekoľko internetových portálov, ktoré nám umožňujú už dávno uverejnenými príspevkami vrátiť sa do vzdialenej, či blízkej minulosti. Starším pripomínajú, mladých poúčajú. Takou je aj portál Vtedy.sk, kde sme našli takúto zaujímavosť: "V prevádzke výrobného družstva invalidov Gemer v Štítniku, okres Rožňava,

vyrobia denne okolo 8 000 kusov vianočných ozdôb. Výrobné družstvo Gemer v Štítniku je jediné stredisko na vianočné ozdoby pre Východoslovenský kraj. Takmer 90 percent produkcie expedujú do zahraničia - Maďarska, Juhoslávie, Švajčiarska, Rakúska, Francúzska, Belgicka, NSR, Talianska, Holandska, Dánska, Veľkej Británie, USA, Kanady a Tunisu. Ručne maľované výrobky majú síce vyššiu cenu oproti konkurenčným z Ďalekého východu (suroviny dovážajú zo zahraničia), ale zahraniční odberatelia si cenia ich prácu viac než strojovú od konkurencie. 

Mária Rusnáková je členkou BSP. Pracuje v družstve 15 rokov a patrí medzi dobré pracovníčky. Foto: archív TASR, autor A. Haščák (5. decembra 1973). Výrobné družstvo každoročne zvyšuje aj svoj export. Tento rok (1977) splnilo stredisko exportné úlohy za 2,5 milióna korún. 

Jozefína Ragošová, jedna z dlhoročných pracovníčok družstva. Foto: archív TASR, autor A. Haščák (18. októbra 1977). VD invalidov Gemer Sirk vzniklo v roku 1954. V čase najväčšieho rozmachu v ňom pracovalo 430 zamestnancov."

(Zdroj: vtedy.sk)

Poznámka: Dnes je situácia s výrobou vianočných ozdôb celkom iná. Výrobňa v Štítniku zanikla, množstvo ľudí z celej Štítnickej doliny, najmä žien stratilo uplatnenie. Ostali iba spomienky na krásu, ktorá putovala zo štítnickej výrobne skoro do každého domu a najmä pred a po Vianciach skrášľovala izby s vianočným stromčekom, pod ktorým si najmä najmladší členovia rodín našli od svojich blízkych darčeky. Krehkú krásu zdobenú šikovnosťou ženských rúk a umu možno ešte pripomínajú odložené výrobky Výrobného družstva invalidov Gemer zo Štítnika v niektorých domácnostiach. Aj u Vás?

(od)

 

 

Čítať 11198 krát Naposledy zmenené nedeľa, 27 november 2016 19:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!