pondelok, 19 december 2016 19:47

Betlehemské svetlo 2016 svieti aj na Gemeri

Napísal(a) Gabriela Jakubecová, Mgr. Michal Terrai
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Vianoce sa u skautov jednoznačne spájajú aj s tradíciou roznášania svetla z Betlehema. História Betlehemského svetla siaha pomerne ďaleko do minulosti, kedy bolo ešte slovo skaut neznámym pojmom. K tejto veľmi milej, príjemnej a láskyplnej akcii sa pripojili aj dobrovoľní hasiči z okresov Rožňava a Revúca.

Napriek tomu, že toto svetielko je na Slovensku už dvadsiatysiedmy raz, v našom okolí o tom ľudia veľa nevedia. V sobotu 17. 12. 2016 sa na vlakovej stanici v Plešivci stretli dobrovoľní hasiči z Čiernej Lehoty (okres Rožňava), Jelšavy a Muráňa (okres Revúca), aby odpálili Betlehemské svetlo od skautov cestujúcich v rýchliku Gemeran a potom následne aby potešili Svetlom pokoja príbytky v našom malebnom Gemeri.
Dobrovoľný hasičský zbor v Čiernej Lehote sa po prvýkrát zapojil tento rok do tejto sviatočnej akcie, odpálenia Betlehemského svetla prineseného skautmi do Plešivca. Prevziať ho bol osobne predseda DHZ Michal Terrai. Po prinesení svetla do Čiernej Lehoty bolo možné odpálenie si v sále Kultúrneho domu a následne je sprístupnené až do zhasnutia v rodinnom dome rodiny Terraiovej v Čiernej Lehote. Ak bude mať niekto záujem, môže sa kľudne ohlásiť a svetlo si odpáliť. Tejto akcie sa určite zúčastníme aj budúci rok, a možno vo väčšom počte.
Jelšavskí dobrovoľní hasiči v sobotu 17. decembra 2016 zavítali do Zariadenia opatrovateľskej služby v Jelšave, kde Svetlom pokoja potešili obyvateľov tohoto zariadenia a zapriali im pokojné vianočné sviatky. V popoludňajších hodinách si obyvatelia nášho mestečka chodili odpaľovať svetlo na hasičskú zbrojnicu. Cesta Betlehemského svetla v Jelšave pokračovala v nedeľu 19. decembra, kedy sme ho doručili na svätú omšu do rímsko - katolíckeho kostola sv. Petra a sv. Pavla, kde si ho veriaci mohli odpáliť až do Vianoc.
Dobrovoľní hasiči z Muráňa šírili Betlehemské svetlo v nedeľu, 18. decembra 2016, kedy zavítali na sväté omše do rímsko katolíckych kostolov v Muráni, Muránskej Dlhej Lúky a Muránskej Lehote.
Svetlo pokoja a mieru z Betlehema je jednoduchým a zároveň krásnym symbolom, aby sme sa sami snažili budovať pokoj a mier v našich životoch i v našom okolí. Každé odpálenie svetielka odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach.

Text a foto:
Gabriela Jakubecová
Mgr. Michal Terrai

 

 

Čítať 2288 krát Naposledy zmenené pondelok, 19 december 2016 20:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!