sobota, 11 január 2020 08:28

Najväčšiu zbierku na svete predstavili v Revúcej Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Najfalošnejším zvieraťom je kôň. Zaživa sa tvári ako filozof: nad všetkým múdro kýva hlavou; po smrti sa pretvaruje, že je zajačia paštéta, a v skutočnosti sa už dávno stratil pod kapotou áut a odtiaľ, vo forme pokutových blokov, hýbe svetom. Pritom všetkom svoj kulminačný bod dosahuje vývojom, ale v opačnom poradí – kôň – koník – koníček: záľuba ľudskej duše. V tejto poslednej fáze poráža všednosť, zaháňa nudu a pomáha ťahať káru života. 
Napríklad – zberateľstvo. Zbierať možno čokoľvek. Voľakedy v školskom veku bifľoši zbierali jednotky a nebifľoši po škole modriny. Dievčatá zbierali servítky, zápisy do pamätníčkov, chlapci zasa chrobáky či motýle a na tie motýle zasa dievčenské srdcia...

Alebo filatelisti – zberatelia, ktorí sa ešte nedozvedeli, že známky sú na frankovanie listov...

Numizmatici, ktorí zbierajú mince – niektorí iba tie platné...

Iní zbierajú modely áut, lietadiel, historické hodiny, maliarske originály alebo – predstavte si – husle! Na svete je asi tisíc zberateľov husieľ a tí majú spolu 1400 stradivárok. Je to naozaj pozoruhodné, o to viac, že maestro Antonio Stradivari za svojho života ich stihol vyrobiť iba 900.

Vo výstavnej sieni revúckeho MsDK od 9. januára 2020 prezentujeme výsledok zanieteného a cieľavedomého zberateľstva, dokonca takého, že ide pravdepodobne o najväčšiu zbierku na svete, keďže o inom takomto zberateľovi sa nevie. Ale so stopercentnou istotou môžeme povedať, že ide o slovenský rekord, pretože to má autor zbierky potvrdené certifikátom o zápise do slovenskej knihy rekordov.

Držiteľom ustanovujúceho slovenského rekordu z roku 2017 za najväčšiu zbierku odevných ramienok je pán Mgr. MARTIN PLIEŠOVSKÝ z Hnúšte. V čase rekordu ju tvorilo 711 vešiakov zhruba z 25 krajín sveta. Dnes ich už je okolo 1200 a na výstavu v Revúcej sa zmestilo 345 kusov. Najstarší exemplár je z roku 1910 a slúžil na odkladanie ťažkých ženských kožuchov. Najmenšie ramienko je v tvare písmena V, ktorého ramená majú dĺžku desať centimetrov, najväčšie je široké 47 centimetrov a pochádza z Talianska. Mimoriadne cenné je pre pána Martina ramienko, ktoré mu darovala pani zo Záhoria – patrilo jej dedovi a priniesol si ho domov po druhej svetovej vojne, keď sa vracal z koncentračného tábora v Mauthausene. Ručne maľované vešiaky pochádzajú z rakúskeho Tirolska.

V zbierke sú rôzne druhy ramienok na šaty – drevené či plastové, ale aj drôtené, kovové a bambusové, klasické na obleky, šaty, sukne, pre deti, dospelých, tiež na opasky a iné odevné súčasti. Kuriózne kusy sú z plastovej fľaše, z konára stromu, čierne a biele ramienko pre mladomanželov. Jedným z historických kusov je ramienko Kurta Langeho, nemeckého viceprezidenta Reichsbank v rokoch 1936-38, ktorý bol po vojne svedkom v Norimberskom procese.

Ak si niekto myslí, že vešiaky sa používajú len na nohavice, saká či kabáty, je na omyle. „Vešiak využijete na všetko. V zbierke mám už vešiak na topánky, na kravaty až z New Yorku, ale i malé detské vešiaky, vyzdobené štrikovaním, aj vešiaky na ženské nohavičky a podprsenky,“ hovorí autor zbierky.
Unikátnu výstavu odevných ramienok si vo výstavnej sieni MsDK v Revúcej môžete pozrieť do 12. februára 2020.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

FOTO: Peter Poboček

 

 

Čítať 1793 krát Naposledy zmenené pondelok, 13 január 2020 11:12

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Marta Motusová pondelok, 08 február 2021 13:57 Napísal(a) Marta Motusová

    Dobrý deň
    videla som v telke pána Pliešovského.Mám asi pre neho vešiaky, ale neviem zistiť kontakt.Vedeli by ste mi pomôcť?
    Ďakujem
    Marta Motusová, Dun Streda

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!