nedeľa, 31 júl 2022 14:54

Tretie Stretnutie pod Vrškom v malej Muránskej Zdychave Doporučený

Napísal(a) J. Dorčáková.
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Folklór je darom našich predkov, je balzamom pre dušu i naše telo v tomto uponáhľanom svete. Tak sme sa aj my nesmierne potešili akcii tretieho ročníka folklórneho podujatia v réžii obce Muránska Zdychava STRETNUTIE POD VRŠKOM. Napriek tomu, že z neba nám padalo zlato, alebo dlho očakávaný dážď, nič to neubralo na chuti a energii organizátorov. Presunuli podujatie z oddychovej zóny do Kultúrneho domu a všetko nachystali tak, aby sa hostia cítili výborne. Pukanie korbáčov a úvodné clivé tóny spod strún a rúk našich muzikantov chytili za srdce každého. Zmes ľudových piesní a melódií hladili naše srdcia. Predstavili sa FS spod Kohúta, FSS Revúčka, skromní heligonkári manželia Krahulcovci z Kokavy, Adelka Poliaková s dcérkou z Unína. Čaro heligoniek predviedli aj Rasťo a Radko, a okrem súborov nám svoje zlato v hrdle predviedli aj Irka, Marianka, Evka, Andrejka, Katarínka, Tamarka, Viktoria a najmladší folklorista Fénix.

Stretnutie pod Vrškom s príchuťou "Zdichavkiho kulturňaku" 30.07.2022 o 15.00 potešilo naše folkórne srdce a naplnilo našu vyprahnutú studňu po kultúre. Ľuďom nesmierne chýbalo, že sa stretávali málo, nebolo si po ostatné roky kde zatancovať, schuti si zaspievať z plného hrdla, porozprávať sa vyobjímať, stretnúť starých priateľov, či v mojom prípade i p. učiteľku z MŠ. Toľko úsmevov, dobrej energie a priateľskej atmosféry som už dávno na jednom mieste nezažila.

Podujatie sprevádzala výstava fotografií veľkého formátu čestného občana Muránskej Zdychavy Ing. M. Manducha SÚČASNÁ MINULOSŤ, ktorý je autor dvoch fotokníh o tejto obci. Malá Muránska Zdychava pod vedením starostu Jarka Oravca zase ukázala a dokázala, že robia viac ako musia a robia veci s chuťou a energiou.

Vôňa kapustnice, gulášika, langoša a tiež pena z dokonale načapovaného pivka, či kofoly bola len bodka a pohladením našich chuťových pohárikov.

Ďakujeme vzácnym sponzorom, ktorí toto podujatie podporili a tiež každému kto akoukoľvek kvapkou prispel, aby sme sa tu my všetci cítili ako v tom pravom "Zdichavskom folklórnom nebi". ĎAKUJEME.

Jana Dorčáková

 

Autorka fotografií na facebooku: 

Doma, je vždy doma...
Aj ked už Revúčanka nie som, srdce ostane na rodnej zemi.
Síce krátka akcia, o to príjemnejší ľudia sa tam stretli, kopa kolegov, kopa známych, škoda, že som nevedela ostať dlhšie...
Takto to má byť. Zdychava, len tak ďalej! Jana Dorčáková a spol., ďakujem za privítanie a skvelú atmošku...
 

 

Čítať 776 krát Naposledy zmenené streda, 10 august 2022 21:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!