sobota, 25 november 2023 14:11

PÄŤDESIATROČNÝ REVÚCKY JUBILANT V KROJI * Folklórny súbor Lykovec 1973 – 2023 Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Účastníci zájazdu Folklórneho súboru Lykovec z LTZ Revúca, ktorí sa v roku 1973 zúčastnili v bratislavskom PKO na Plese Gemerčanov. Účastníci zájazdu Folklórneho súboru Lykovec z LTZ Revúca, ktorí sa v roku 1973 zúčastnili v bratislavskom PKO na Plese Gemerčanov. Zdroj: archív MsKS Revúca

Presne pred polstoročím sa prvýkrát predstavili mladí folkloristi z Revúcej na veľkom verejnom vystúpení, a to hneď v hlavnom meste!

V bratislavskom „Pekáči“ sa nový revúcky folklórny súbor pod názvom Lykovec predstavil s veľkým samostatným programom. A potom ešte Gemerčania aj s Blavákmi tancovali celú noc tak, ako im hrala Ľudová hudba Sirkoväna Jána Jasenku. Možno si túto udalosť už len málokto pamätá, my však máme túto vzácnu pamätnú informáciu z prvej ruky – od vtedajšieho umeleckého vedúceho súboru Júliusa Homolu. Prvýkrát zverejňujeme mimoriadne dokumenty, ktoré sú svedectvom doby spred 50 rokov. Tak sa začalo krásne obdobie v živote veľkej časti mládeže malého gemerského mestečka, veď v tom období bolo zmysluplné naplnenie voľného času dôležité pre všetkých – pre spoločnosť, pre rodičov, ale tiež pre mladých.

Záujmové kolektívy boli časopriestorom pre nachádzanie seba samého, pre rozvíjanie sociálnych väzieb, celoživotných priateľstiev, prvých lások, pre naplnenie individuálneho talentu a samodefinovanie vlastnej profesionálnej cesty... Byť medzi svojimi a venovať sa tomu, čo ma baví, bolo vtedy pre mnohých všetkým. A práve preto dnes s láskou spomíname na roky strávené v takýchto skupinách rovesníkov.

A hľa, aké symbolické – na začiatku adventu 1973 súbor začínal a v tom istom predvianočnom období v roku 2023 – po päťdesiatich rokoch – uvádza v premiére opäť mimoriadny program.

V revúckom „Klube“, kde sa v skúšobniach za tých niekoľko desaťročí vystriedal bezpočet tanečníkov, spevákov i hudobníkov, ktorí milovali a milujú tradície našich predkov a chcú zachovať všetko pekné a múdre, čo si ešte pamätáme... V dome kultúry, ktorý za to obdobie zmenil niekoľkokrát pomenovanie od „závodného klubu éróhá“ po súčasnú „emkáesku“...

Terajší početný, niekoľkogeneračný súbor Lykovec, plný novej energie uvedie 8. a 9. decembra 2023 úplne novú, vlastnú folklórnu inscenáciu o putovaní obločiarov z Muránskej Huty. Terajšími vedúcimi súboru sú Alena Ďurkovičová a Mariana Poprocká, ľudovú hudbu vedie Natália Poprocká a primášom je Michal Šimko.

Zablahoželajte Lykovcu k narodeninám, príďte zatlieskať jubilantovi a povzbuďte ho v ambíciách na ďalších 50 rokov!

 

Juraj Genčanský

MsKS Revúca

Poznámka: obr č. 01 - 10  Lykovec 70-te roky 20. stor.

                   obr. č. 21          Park kultúry a oddychu v Bratislave

                   obr. č. 11 - 20  Nová inscenácia „Sviečka, bugač, hruda zeme“

 

 

Čítať 320 krát Naposledy zmenené nedeľa, 26 november 2023 14:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!