piatok, 22 september 2023 09:05

Nový program Folklórneho súboru LYKOVEC – PÚTNICI – zobrazuje tradíciu obyvateľov Muránskej Huty Doporučený

Napísal(a) K. Kilíková
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

„Pútnici“ – tak znel pracovný názov folklórneho programu, ktorý sme mohli vidieť a vychutnať si v nedeľu 17.9.2023 v Mestskom dome kultúry v Revúcej, ktorým sme symbolicky ukončili celú púť Mestom kultúry.

Chcem poďakovať za príležitosť, ktorá nám projektom Prepni na Revúcu a finančnou dotáciou Fondu na podporu umenia vznikla a vďaka ktorej sme mohli pracovať s profesionálmi, ako choreograf Vladimír Michalko, ktorý s folklórnym súborom Lykovec pracoval takmer rok a pol. Ďakujeme za Tvoj čas, nasadenie a nový pohľad, ktorý si priniesol. Ďakujeme aj tanečným lektorom Angelike Remiášovej, Dane Smoligovej, Tatiane Salajovej, Petrovi Vajdovi a Mikulášovi Szabóovi.

ra lykovec huta 82

ra lykovec putnici 06aĎakujem Mestu Revúca a mestskému zastupiteľstvu, ktoré podporilo projekt a všetkým aj doterajším predstaviteľom mesta, ktorí neustále podporovali kultúru a v nej aj folklór. Najväčšia vďaka však patrí ľudom, jednotlivcom, ktorí na úkor svojho voľného času uchovávajú naše hodnoty a tradície a prinášajú nám umelecké zážitky plné emócií, ako to bolo aj v predstavení SVIEČKA, BUGAČ, HRUDA ZEME v nedeľu.

Ambíciou umeleckého posolstva nového folklórneho diela je zobrazenie prostého života obyvateľov Muránskej Huty, ktorá vznikla na konci 17. stor. pri sklárskej hute a odvtedy bola na celé veky zviazaná s týmto unikátnym remeslom. Muránskohuťania ešte aj pred sto rokmi prežívali dozvuky tejto slávnej éry a zostávali napriek všetkým problémom verní spôsobu života svojich predkov. 

ra lykovec huta 22

ra lykovec putnici 61Ich človečenská odovzdanosť a vernosť rodnej hrude si zaslúžia úctu a vďaku potomkov a pre všetkých súčasníkov môžu byť motiváciou, ako zmysluplne, čestne a poctivo prežiť svoj život. 

Vďaka patrí vedúcim folklórnych súborov Lykovec a Lykovček – Alenke Ďurkovičovej, ktorá robila výskum a zbierala materiál ako podklad pre podujatie, Marianke Poprockej za námet a tanečnú dramaturgiu, a vedúcej ľudovej hudby Lykovec a Lykovček Natálii ra lykotex putnici 79Poprockej za hudobnú dramaturgiu a naštudovanie spolu s hudobníkmi a primášom Michalom Šimkom. Ďakujem každému jednému členovi folklórneho súboru za váš čas, za každú minútu, ktorú ste venovali nácvikom, namiesto toho, aby ste ho venovali niečomu inému. Ďakujem za vaše nadšenie, s ktorým k folklóru pristupujete a ktoré nevyprchalo ani po takmer dvoch rokoch náročných nácvikov. Som na vás nesmierne hrdá!

Moje poďakovanie za réžiu patrí kolegovi Jurajovi Genčanskému. Za technické zabezpečenie chcem poďakovať Martinovi Gorelovi, Jozefovi Gorelovi, Soni Oravcovej a Michalovi Valaštekovi.

ra lykovec huta 67

Folklórny súbor Lykovec priniesol nadčasový príbeh, taký aktuálny aj v dnešnej dobe. Pretože tak ako v minulosti, aj dnes ľudia migrujú, opúšťajú svoje rodiny za príležitosťou, lepším životom a zabezpečením svojej rodiny po celom svete.

ra lykovec huta 68a

A vy, fanúšikovia folklóru v Revúcej, možno im môžete tak v duchu znova symbolicky zatlieskať a myslieť na všetkých, ktorí stoja za týmto skvelým programom, no zatlieskať i ľuďom, ktorí tu v minulosti žili a ktorých príbeh nám „prerozprávali“, ba aj všetkým tým, ktorí aj dnes opúšťajú svoje domovy, aby zabezpečili svoje rodiny.

 

* Karin Kilíková, riaditeľka MsKS.

 Fotografie: Peter Poboček

Čítať 417 krát Naposledy zmenené sobota, 23 september 2023 10:37

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!