štvrtok, 21 december 2023 20:10

Štrnástu, predvianočnú besedu s gemerskými umelcami venovali mladým výtvarníkom Doporučený

Napísal(a) I. Čapóová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Záver druhého ročníka besied Občianskeho združenia Gemerskí umelci sa úspešne zrealizoval štrnástou besedou s mladými výtvarníkmi a členmi Detskej ľudovej hudby Kis Sajó a huslistov Tanečnej dielne Borostyán z Rožňavy, ktorá sa uskutočnila 16.12.2023 v v Bellissimo caffé v Rožňave. Svojím milým hudobným programom spríjemnili celé podujatie a vyslúžili si zaslúžený potlesk. Najmenší huslisti a huslistky predstavili svoje hudobné nadšenie a talent, boli skvelí. Mladí výtvarníci odprezentovali svoju jedinečnú tvorbu a divákom predstavili aj rôzne techniky výtvarného stvárnenia, zodpovedali na kladené otázky moderátorky Ivety Čapóovej, aj na otázky z publika. Verejnosť zaujali maľby Gabriely Gorgeyovej, pedagogičky, učiteľky výtvarnej a etickej výchovy a jej žiakov z Gymnázia Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave, kde pôsobila 23 rokov. Predstavené boli batikované veľkorozmerné diela Kristíny Kerekešovej, ktorá t. č. študuje výtvarné umenie na akadémii Sztuk pjęknych vo Varšave, Poľsko. Ilustrácie Lucie Iľovej, študujúcej grafický dizajn v Prahe na Prague City University a diela Pavla Katreniča, ktorí pôsobí vo Veľkej Británii v spoločnosti Benetton ako asistent projektového manažéra.

Ďakujeme všetkým umelcom, remeselníkom, všetkým divákom, ktorí sa zúčastnili besied, fandili nám, podporovali nás svojou účasťou, aj príspevkami. Vďaka patrí FS Dubina, FS Haviar, FSk Genšenky, hudobníkom SZUŠ Jas Rožňava, ZUŠ Rožňava (stojany na obrazy) a spevákom – Jaroslav Boldiš z regiónu Gemer, ktorí prispeli do programu svojím sprievodným programom, OZ Partnerské mestá Rožňavy za požičanie stojanov na obrazy.
Ďakujeme mestu Rožňava aj Karpatskej nadácii za projektovú podporu. Pracovníkom MsÚ z odboru kultúry, vedúcemu odboru kultúry pánovi Ivanovi Nemčokovi, pani Eve Hovorkovej, pánovi Podolinskému, pánovi Erikovi Krišťákovi, Infonovinám, RVTV, TIC Rožňava za propagáciu našich podujatí. Rovnako webovej stránke Maj Gemer – pánovi Ondrejovi Dobošovi za zverejňovanie príspevkov s fotodokumentáciou. Všetkým FB stránkam, ktoré zverejňovali naše plagáty a príspevky z podujatí.
Ďakujeme Gyurimu Nagyovi, predsedovi Združenia Gemerskí remeselníci z Krásnohorskej Dlhej Lúky za spoluprácu a vyjadrenie garanta k besedám OZ GU. Rovnako patrí poďakovanie kunsthistoričke mesta Rožňava Edite Kušnierovej, historičke Eve Tományovej, ktoré vystúpili a predniesli príhovor na jednotlivých besedách, spisovateľke detskej literatúry Ivone Ďuričovej, výtvarníčke Jane Kušnierovej za vyjadrenia garantov na adresu besied OZ Gemerskí umelci. 
Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na zdarnom priebehu všetkých kultúrno-spoločenských podujatí OZ GU, ktoré sa zorganizovali v Rožňave v Lukia´s Lounge More, v KD Betliar – starostke Helene Kúkelovej a poslancom, Bellissimo caffé v Rožňave. Ďakujeme pani Štefánii Szabóovej – Medulienka, za chutné pagáčiky na besedách, pani Melinde Partiovej za vianočné pečivo, tlačiarni Grafdekor, Iglidesign, Thrillidea z Rožňavy za tlač plagátov, ďakovných listov a darčekových gravírovaných pier s logom OZ Gemerskí umelci, kvetinárstvu Mirka v Rožňave za ružičky pre umelcov a remeselníkov. Poďakovanie patrí fotografom besied: Igorovi Ladovi, Ivanovi Kerekešovi, Monike Liptákovej a kameramanovi Vladimírovi Elexovi za kvalitnú fotodokumentáciu podujati. Vďaka patrí celému zoskupeniu FS Borostyán, vedúcej Valérii Icsó a Tiborovi Krištófovi.
Uzatvárame druhý ročník a zároveň sa tešíme na tretí, ktorý otvoríme pätnástou besedou v roku 2024, stretnutiami s umelcami a remeselníkmi spolu s divákmi, milovníkmi umenia a originálnej tvorby našich gemerských remeselníkov.
Iveta Čapóová, 
Predsedníčka OZ Gemerskí umelci

 

 

Čítať 343 krát Naposledy zmenené utorok, 26 december 2023 18:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!