streda, 23 október 2024 14:01

Prednášky a workshopy Od vlny k banneru v Zážitkovom centre Sentinel v Rožňave

Napísal(a) E. Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Občianske združenie Medza pozýva na podujatie pod názvom Od vlny k banneru, ktoré bude pozostávať z prednášok a workshopov týkajúcich sa dvoch dnes málo využívaných materiálov – lokálnej ovčej vlny a odpadovej reklamnej banneroviny. Napriek tomu, že ide o dva tak rozdielne materiály, spája ich skutočnosť, že ich kriticky nízke využívanie má negatívny vplyv najmä na životné prostredie.  

Cieľom podujatia je názorným príkladom ukázať jednu z ciest využívania týchto dvoch materiálov a záujemcov inšpirovať k rovnakému správaniu. Organizátori podujatia nielenže podnecujú na návrat ku kultúrnym hodnotám, ale kladú si za cieľ informovať chovateľov oviec o možnostiach využitiach nadbytočnej ovčej vlny zo strany drobných remeselníkov. Rovnako chcú pôsobiť na organizácie v regióne, aby odpadovú reklamnú bannerovinu nepovažovali primárne za odpad, ale skôr za materiál na ďalšie využitie. Povzbudzujú taktiež samotných jednotlivcov na využívanie týchto materiálov aj v domácom prostredí.

Na podujatí si záujemcovia najprv vypočujú prednášku o tradičnom spôsobe spracovania ovčej vlny a následne si to budú môcť na vlastné ruky aj vyskúšať a niečo si z ovčej vlny vyrobia. V popoludňajších hodinách sa zase dozvedia viac o odpadovej reklamnej bannerovine a rovnako si z nej vyrobia úžitkový predmet, ktorý si zoberú domov.

Podujatie sa uskutoční vďaka finančnej podpore Nadácie SPP 26. októbra 2024 (sobota) v prednáškovej miestnosti Zážitkového centra Sentinel (Šafárikova 43, Rožňava). Prednáška a workshop k téme tradičného spracovania vlny sa začne o 9:00 hod. a prednáška a workshop k téme využívania odpadovej banneroviny sa začne o 13:00 hod. Účasť na prednáškach a workshopoch je potrebné nahlásiť vopred, počet záujemcov je limitovaný. Vstup na podujatie je voľný. 

Všetci ste srdečne vítaní!

Kontakt na prihlásenie sa:

+421 944 497 519

 

Erika Hermélyi Gecelovská

Čítať 52 krát Naposledy zmenené streda, 23 október 2024 14:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!