piatok, 30 jún 2023 16:45

Od vrátenia pomníka Františky na pôvodné miesto v centre Rožňavy ubehlo 30 rokov Doporučený

Napísal(a) S. Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Rozobratie sochy Františky Andrássyovej v roku 1973. Rozobratie sochy Františky Andrássyovej v roku 1973. Fotografia: Fotoarchív Baníckeho múzea v Rožňave

V strede historického štvorcového námestia v Rožňave bol 29. októbra 1905 odhalený secesný pomník Františky Andrássyovej, rod. Hablawetzovej, láskavej a dobročinnej ženy, milujúcej manželky grófa Dionýza Andrássyho. Pomník z bieleho mramoru s Františkinou bustou v životnej veľkosti dali postaviť z verejnej zbierky Rožňavčania ako prejav vďaky tejto výnimočnej žene, patrónke chudobných.   

rv františka 1jpgV roku 1973 bol pomník rozhodnutím Mestského národného výboru v Rožňave z pôvodného miesta odstránený. Kovaná ohrada a kamenná podesta boli zničené. Súsošie, považované v tom období za symbol triedneho nepriateľa, bolo prevezené do Krásnohorského Podhradia a postavené pred Mauzóleum Františky a Dionýza Andrássyovcov. Na svoje pôvodné miesto v centre mesta pod Strážnu vežu bol pomník opäť umiestnený pred tridsiatimi rokmi, 30. júna 1993.  

Autormi súsošia sú János Horvay a Ödön Szamovolszky, víťazi v konkurze na vyhotovenie pomníka, ktorý vyhlásila mestská rada v Rožňave 15. septembra 1903. Pri vytesávaní samotnej sochy a vedľajších postáv, ako aj pri preprave pomáhali ďalší traja kamenosochári – Anzelm Andretti, Antal Martinelli a Sándor Gabay. Architektom pomníka je Richard Berndl. 

Vyvýšené plató s polkruhovým schodiskom je dominantne postavené pod mestskú vežu. Uprostred neho stojí samotný pomník s bustou Františky. Busta s poprsím je umiestnená na vysokom pylóne a znázorňuje Františku s mierne sklonenou hlavou a zopätými rukami. Súsošie tvorí aj skupina postáv – dve detské postavy v ochrannom objatí bradatého muža v dlhom plášti, ktoré symbolizujú citát z Evanjelia: „Nechajte dietky prísť ku mne...“ Súsošie je ilustráciou dobročinnosti Františky smerom k deťom a chudobným. Štylizované labute symbolizujú Františkinu vznešenosť. Nápisy na pylóne sú v maďarčine a ich preklad znie nasledovne: Františka Andrášiová 1838 – 1902 – Veľkodušnej patrónke duchovného života, osvety a umenia, dobrosrdečnej podporovateľke biednych, vdov a sirôt z verejnej zbierky postavili vďační Rožňavčania v roku 1905. 

rv františka 5jpgrv františka 6jpgHlasy postaviť sochu venovanú pamiatke Františky sa začali ozývať hneď po jej smrti v októbri 1902. Návrh mestského radcu Lászlóa Feymanna vyhotoviť pomník podporila a 10. decembra 1902 jednohlasne odsúhlasila mestská rada. Takmer okamžite bola menovaná komisia (výbor), ktorej predsedal vtedajší starosta mesta Géza Sziklay, ďalšími členmi boli pokladník  Miksa Gál a notár Dr. József Pósch. Komisia vyhlásila verejnú zbierku a v septembri 1903 súťaž na vyhotovenie sochy Františky. Do súťaže sa prihlásilo 21 záujemcov, ktorí okrem plánovaného rozpočtu predložili modely navrhovanej sochy. Z nich šesť sa v súčasnosti nachádza v zbierkach Baníckeho múzea v Rožňave. 

rv františka 2jpg   rv františka 3jpg   rv františka 4jpg

 

Realizovaný víťazný návrh, obdivovaný turistami a návštevníkmi mesta, ale aj samotnými Rožňavčanmi je opäť, už 30 rokov, na svojom pôvodnom mieste v centre Rožňavy. 

 

Sylvia Holečková, Banícke múzeum Rožňava

 

Vysvetlívky k fotografiám:

 

č. 1 – Pohľadnica: Rožňava. Pomník Františky Andrássyovej. Vydal Búfy János, 1909 

č. 2  – Rozobratie sochy Františky Andrássyovej v roku 1973. Fotoarchív Baníckeho múzea v Rožňave 

č. 3  – Rozobratie sochy Františky v Krh. Podhradí, 1993. Fotoarchív Baníckeho múzea v Rožňave 

č. 4  – Znovu odhalenie sochy Františky na námestí v Rožňave, 30. 6. 1993. Fotoarchív Baníckeho múzea v Rožňave 

č. 5 a č..6. – Modely sochy – návrhy v súťaži v roku 1903. Banícke múzeum v Rožňave 

Čítať 385 krát Naposledy zmenené nedeľa, 02 júl 2023 09:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!