streda, 27 marec 2024 11:28

Do Rožňavy prichádza filmový festival Expedičná kamera Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na Expedičnú kameru do Kina Apollo v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej 8 v Rožňave opäť pozýva Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja,všetkých cestovateľov, dobrodruhov, športovcov aj milovníkov prírody.
Medzinárodný filmový festival Expedičná kamera, ktorý sa uskutoční 5. apríla 2024 o 18.00, je najväčšou cestovateľskou a outdoorovou udalosťou v ČR, ktorý úspešne expandoval aj na Slovensko. Tento jedinečný projekt opäť prináša tie najlepšie filmy sezóny z celého sveta, ako aj novinku s Adamom Ondrom, či nový film Mirka Haluza z Amazónie.
Cestovanie je dnes oveľa bežnejšie ako kedysi. Všetci cestujeme. Za prácou, za zábavou, za spoznávaním cudzích krajín aj seba samých. Len nepatrný zlomok zážitkov sa podarí preniesť do podoby filmu. Ale tento zlomok stojí vážne za to! Medzinárodný filmový festival Expedičná kamera už od roku 2009 prináša divákom tie najlepšie cestovateľské a dobrodružné filmy sezóny z celého sveta a aj z domácej produkcie.

Ako hovorí spoluorganizátor festivalu Pavel Pichler: „Festival nám kladie plno otázok, na ktoré si môžeme počas premietania odpovedať! Kam až môžeme na lodi doplávať? Kam až môžeme vyliezť? Kde sú naše hranice?“ Aj to sú otázky, ktoré si bude po zhliadnutí Expedičnej kamery klásť nejeden divák.

rv lezci slov 1b

Jedným z najväčších ťahákov festivalu je film Lezci. Adam Ondra je považovaný za jedného z najlepších lezcov histórie, ktorý posúva limity tohto športu už od detského veku. Pepa Šindel kráča v Adamových stopách. V roku 2022 ako pätnásťročný vyliezol cestu s obtiažnosťou 9a+, ktorá od horolezca vyžaduje vysokú úroveň technických zručností, fyzickej kondície a mentálnej odolnosti. Tieto cesty sú považované za jedny z najťažších na svete. Nikto iný na svete takúto obtiažnosť v tak nízkom veku okrem nich dvoch nezvládol. Rodina Šindelových trávi v dodávke na cestách značnú časť roka a tentokrát prichádzajú do oblasti Krpcovo. Tu nastáva výnimočné stretnutie Pepy s Adamom, ktorého cieľom je preliezť jednu z najťažších skalných ciest na Slovensku.

rv lezci 2a

Aktuálne informácie zo života Gemerského osvetového strediska sledujte na našej stránke www.gos.sk a na našich sociálnych sieťach, ktoré nájdete jednoducho ako @gos.roznava.

 

Róbert Šimko

 

Čítať 292 krát Naposledy zmenené streda, 27 marec 2024 19:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!