štvrtok, 02 október 2014 17:19

Pätnástej jazde svätého Huberta v Revúcej prialo aj slnečné počasie

Napísal(a) Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra hubert20a14-001Jesenné oslavy Svätého Huberta sú na Slovensku dosť rozšírené a k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patria. Ani Revúca nebola výnimkou a v sobotu 27. septembra 2014 sa jej námestie zaplnilo rodičmi, starými rodičmi, detičkami, poľovníkmi, rybármi, včelármi, lesníkmi, koníčkarmi, ale aj vôňou poľovníckych a rybárskych špecialít, pretože sa konal XV. ročník Jazdy svätého Huberta a 2. ročník jesenných slávností poľovníkov, rybárov a včelárov, ktorý zorganizovalo Mesto Revúca, Mestské kultúrne stredisko v Revúcej, Lesy Slovenskej republiky odštepný závod Revúca, Mestské lesy Revúca, Občianske združenie Príroda - láska moja, Obvodná poľovnícka komora v Revúcej, Miestne organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Revúca a Jelšava a Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Revúcej.
O 10:00 hodine sa za krásneho slnečného počasia začal slávnostný ceremoniál, v rámci ktorého na tribúne, okrem hlavných organizátorov tohto podujatia, privítali aj vzácnych hostí z Českej republiky. Svojou návštevou nás poctil starosta družobného mesta Litovel

24-001Ing. Zdeněk Potužák, I. místostarosta Petr Šrůtek, II. místostarosta David Baroň, a traja členovia Mestskej rady: Miloslav Číhal, Hedvika Weberová a Alena Šromová. Po poďakovaní sa sponzorom a po príhovoroch organizátorov sa vykonalo dekorovanie jazdcov, ktorého sa ujala pani primátorka Revúcej a pán starosta mesta Litovel. Potom už nasledoval veľkolepý sprievod mestom. Ako prvý šiel alegorický voz s trofejou a vyzdobený čečinou, za ním šli poľovné psíky a potom jazdci na koňoch, za ktorých sa už postupne zoraďovali návštevníci tejto akcie. 

41-001Kto zostal na námestí mohol sa započúvať do nádherných tónov dychových hudobných nástrojov Dychovej hudby Gemerčanka. Po príchode sprievodu sa detičky mohli povoziť na voze, ale aj si zajazdiť na koníkovi. Jazdci na koňoch z OZ Príroda – láska moja sa presunuli do Muráňa, kde sa konal dostih. Na pravé poludnie sa udeľovali pasovacie listy novým poľovníkom. Kultúrny program otvorili materské a základné školy, po ktorých vystúpil DFS Lykovček. Svoj talent nám ukázali aj žiaci zo ZUŠ, či spevokol Úsvit. Okrem kultúrneho programu boli na námestí pripravené rôzne prezentácie, výstavy, ukážky, detské atrakcie i súťaže. Program na námestí sa 48-001ukončil vyhodnotením všetkých súťaží. Najlepšou karnevalovou maskou jesene sa stala Stonožka zo ZŠ I.B. Zocha a zároveň táto škola vyrobila aj najkrajšiu ikebanu. Víťazmi v súťaži o najkrajšiu tekvicu sa stali Samuel Čellár a Anička Lacovičová zo ZŠ J. A. Komenského. Dadka Hlačinová so svojim psíkom Blekym zvíťazila v súťaži o najposlušnejšieho psíka. Najrýchlejší v pílení dreva boli Lukáš Černický a Štefan Fodor. Súťaž v sekaní sekerou na presnosť vyhral Peter Rusnák.
Bodku za XV. ročníkom Jazdy sv. Huberta urobil „Posledný súd“ – celkové zhodnotenie akcie a zábava koníčkarov v Mestskom dome kultúry.
Text: Martina Urbanová
Foto: Peter Poboček

 

picasa_albumid=6065627612702931169

 

Čítať 5551 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!