×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/revuca/dpv
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/revuca/dpv
piatok, 11 november 2011 19:16

Zvon mieru sa 11. novembra 2011 o 11-ej hodine rozozvučal na počesť Dňa padlých veteránov Doporučený

Napísal(a) Z. Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dnes 11. novembra 2011 sme sa zišli na cintoríne pri hroboch padlých v 2. svetovej vojne, aby sme na „Medzinárodný Deň padlých veteránov“ venovali pietnu spomienku  všetkým obetiam ozbrojených konfliktov dvoch SVETOVÝCH  VOJEN a to bez rozdielu či patrili k víťazným, alebo porazeným armádam, vyznávali rôzne náboženstvá, boli rôznych  národností, či rás.
Spolu s nami tak urobia tisíce ľudí na celom svete, ako odozvu na VÝZVU severotalianskeho mesta ROVERETO  po skončení 1. svetovej vojny, ktorú iniciovalo Francúzsko  v roku 1919 na dnešný deň ako „DEŇ PADLÝCH VETERÁNOV“.


Táto pieta sa rýchlo rozšírila do celej EURÓPY, USA a KANADY .V roku 2005 v Českej republike sa mesto ŘÍČANY pripojilo k tejto výzve a aj iné mestá a obce začali organizovať takéto pietne stretnutia. Na Slovensku s k tejto výzve pripojilo mesto TRENČÍN roku 2010. Po prvýkrát predstavitelia mesta, Klub vojenských veteránov a OO SZPB zorganizovali pietnu spomienku a stali sa vyzývateľmi pre našu republiku.


K výzve na pietnu spomienku „Medzinárodného DŇA PADLÝCH VETERÁNOV“ sa pripojilo i mesto REVÚCA. Dňa 11.11.2011 o 11. hod. na cintoríne pri hroboch padlých vojakov z 2. svetovej vojny sa zišli zástupcovia MÚ  Ing. I. Kvetko, členovia OO a  ZO  JDS, SZPB, SZŤP, žiaci ZŠ Hviezdoslavova a občania mesta, aby  si uctili pamiatku padlých. Báseň predniesol J. Debnár taj. SZPB, príhovor D. Ivan,  podpredseda  OO JDS. K hrobom na znak pietnej spomienky sme položili kytice červených kvetov a zapálili kahance. Položením kvetov a zapálením kahancov sme si uctili pamiatku pri pomníku  padlých v 1. svetovej vojny. K výzve na pietnu spomienku  MEDZINÁRODNÉHO  DŇA PADLÝCH VETERÁNOV sa pripojili mestá a obce okresu, kde pracujú ZO JDS. Zvony kostolov sa svojim hlasom pripojili k „ZVONU MIERU“, ktorého hlas sa nesie do celého sveta.

 

Symbolom tohto dňa je červený kvet poľného maku z flanderských polí, čo je pripomienkou básne kanadského lekára z 1. svetovej vojny, ktorú napísal po bitke Belgického mestečka YPRÉS (1915), kde zahynuli tisíce vojakov. Báseň sa dostala do Anglicka a tam vznikla tradícia zdobiť hroby padlých hrdinov tejto piety červeným makom.
Druhým takýmto symbolom je hlas 22 tonového „ZVONU MIERU“ z návršia mesta Rovereto, ktorý odliali jeho obyvatelia zo zbraní a nábojníc, ktoré po podpísaní prímeria v neďalekom zámočku, pozbierali obyvatelia na okolitých bojiskách. Piliere, ktoré ho nesú, boli zhotovené z peňažných darov 114 štátov sveta a ich zástavy vejú na počesť padlých. Dnes hlas zvona o 11. hodine a 11. minúte zaznel do celého sveta a hlas našich zvonov sa pripojil.
Tretí symbol pridali štáty EURÓPY. Sú to plamene horiacich sviečok. Zapáľme teda sviečky a kahančeky, aby svietili na pamiatku padlým, ale aj nám živým na cestu k mieru a porozumeniu medzi ľuďmi celého sveta.
Za vašu účasť ďakujú vyzývatelia: 
Klub vojenských veteránov
Zväz vojakov Slovenskej republiky
Republiková rada Jednoty dôchodcov na Slovensku
OO SPB Trenčín

FOTOGALÉRIA  Z PIETNEJ SPOMIENKY NA REVÚCKOM CINTORÍNE
Foto: Ján Bendo
{gallery}kultura/revuca/dpv{/gallery}
{jcomments on}

 

Čítať 3716 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!