streda, 03 október 2018 11:25

Gemerské zvesti oslávili päťdesiatku Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 28.9.2018 od 13.00 hodine z iniciatívy primátora mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozefa Šimku sa v obradnej sieni Mestského úradu v Rimavskej Sobote konalo slávnostné stretnutie pri príležitosti osláv 50. výročia založenia okresných novín GEMERSKÉ ZVESTI – GÖMÖRI HÍRLAP. Po privítaní hostí a ocenených redaktorov a dopisovateľov vo svojom príhovore primátor mesta oboznámil prítomných s históriou uvedených novín. Predchodcom uvedeného média bol v rokoch 1960 -1967 dvojjazyčný „Budovateľ – Epitó, ktoré vydával Okresný národný výbor a Okresný výbor KSS v Rimavskej Sobote.

Médium informovalo o dianí v okrese vo všetkých oblastiach činnosti, vrátane čiernej kroniky, kultúry a športu. Gemerské zvesti – Gömöri Hírlap začali vychádzať v roku 1968 a vychádzali až do roku 1993 ako okresné týždenné periodikum.

Od roku 1993 až do roku 2012 ako dvojtýždenník vydával Mestský úrad Rimavská Sobota. (Súbežne vychádzali aj „konkurenčné“ modré Gemerské zvesti - Soboťan). V roku 2012 z rozhodnutia mestského zastupiteľstva bolo vydávanie Gemerských zvestí - Gömöri Hirlap zastavené. Vo zvestiach sa občania mesta dozvedajú o spoločenskom bytí, akciách v meste Rimavská Sobota, ale aj zaujímavé udalosti mimo mesta. Obnovené vydanie začalo vychádzať v októbri roku 2015, opäť ako mestský dvojtýždenník pre každú domácnosť v meste. V súčastnosti ich dvojjazyčne dostáva viac ako 9.000 domácnosti v meste bezplatne.

rs gz 50 1Po kultúrnom programe, ktorý predviedli žiaci Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote, a recitácie Mgr. Eriky Juhászovej nasledovlo odovzdanie ocenení a pamätných listov nasledujúcim žijúcim redaktorom a dopisovateľom tohoto periodika:

Anna Hacsiová, Mgr. Attila Hacsi, Mária Kosecová, Milan Petrovský, Mgr. Katarína Zséllyiová, Katarína Dóbiová, Ottó Farkaš, Mgr. Jozef Mitter, Erika Pavlíková, Róbert Lovas, Mgr. Andrea Vorosová, Ján Juhász Dósa, Martin Ambróz, Ing.Ladislav Polgári, Attila Gecse, JUDr. Jozef Pupala, Ján Forgon, RSDr. Attila Rábely, Erszébet Pósa Homolôy, Ing. Zoltán Cziprusz, János Corgás, Marta (Brisudová) Siváková, Mgr. Martina Oštrom Mareková (za Gemersko-Malohontské múzeum), Czikora Agnes, Ilona Bánová, JUDr. Ján Čilík, Csolle Edit, Bc. Timea Herényi Máté, Vincent Székesi a Július Gembický.

Osobitne primátor mesta JUDr. Jozef Šimko vyzdvihol zásluhy pána Mgr. Attilu Hacsiho (predniesol poďakovanie primátorovi za ocenených v maďarskom jazyku) a Júliusa Gembického, (poďakoval v mene ocenených pánovi primátorovi v slovenskom jazyku), ktorí stáli pri zrode Gemerských zvestí - Gömöri Hírlap a pán Július Gembický bol isté obdobie aj prezidentom Slovenského syndikátu novinárov.

Pred ukončením slávnostného stretnutia primátor mesta poprial veľa zdaru do ďalšej 50-tky mestskému periodiku a pevné zdravie a „horúce pero“ všetkým redaktorom a dopisovateľom.

V Čiernom Potoku 2.10.2018

JUDr. Jozef Pupala
Foto autor príspevku

 

Čítať 1884 krát Naposledy zmenené štvrtok, 04 október 2018 14:42

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!