streda, 01 október 2014 11:13

„Nová doba, nový svet“ v Slovenskom národnom múzeu

Napísal(a) Silvia Turnerová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ba nova doba 01aNová výstava v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave otvorená 1.10.2014 prezentuje dobovú architektúru, urbanizmus, interiérovú a bytovú kultúru na Slovensku v období 1918 – 1948. V priestoroch múzea na Vajanského nábreží v Bratislave sa dozvedia návštevníci nielen o intenzívnych zmenách v tejto oblasti, ktoré sa diali počas prvej Československej republiky, ale sa aj ocitnú v improvizovanej spálni, obývacej izbe, jedálni či kuchyni, aké boli typické pre toto obdobie.
Československá republika popri novom politickom usporiadaní otvorila dvere dokorán aj novým trendom v kultúre, umení a životnom štýle, čo bolo spojené so stavebným rozvojom slovenských miest. Synonymom doby sa stala modernosť.
Myšlienky avantgardy a nové trendy v bývaní sa presadzovali veľmi intenzívne. Premietali sa do ba nova doba 01ba nova doba 02ba nova doba 03ba nova doba 04ba nova doba 05ba nova doba 07architektúry, urbanizmu, interiéru a každodenného života obyvateľov. Jednou z hlavných tém v tejto oblasti sa stalo zdravé bývanie. Bytová architektúra sa zamerala na uspokojenie zvýšených požiadaviek na hygienu či preslnenie bytov a jednotlivých obytných

miestností, čo kontrastovalo s ponurým 19. storočím. Moderným trendom podliehal aj životný štýl jednotlivca.

Modernosť sa stala hnacou silou zmien, ktoré sa dajú vystihnúť synonymom – nová doba, nový svet.
Výstava Nová doba, nový svet bude otvorená pre verejnosť do 31. decembra 2014, v budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave.
Autorom výstavy je Ing. arch. Dušan Mellner.

Silvia Turnerová

 

Čítať 2696 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!