utorok, 09 február 2016 13:59

Leopold Haverl nebol len umelec

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

haverl 1aIba nedávno navždy dotĺklo srdce nášho popredného herca Leopolda Haverla. Na jeho šľachetnosť si spomenul aj Jozef Pupala, jeden z dobrovoľných darcov krvi na Gemeri, ktorý svoj názor na máloznámu činnosť umelca prejavil aj v liste, ktorý v týchto dňoch poslal jeho smútiacej manželke.

"Vážená pani Haverlová, dovoľte mi, aby som Vám v mene svojom, svojej rodiny a mnohých darcov krvi  z Gemera vyjadril úprimnú hlbokú sústrasť k úmrtiu Vášho manžela, nášho priateľa, vzácneho človeka Leopolda Haverla.

Nemienim sa vyjadrovať k veľkosti jeho osobnosti, ale dovolím si poukázať na jeho osobu ako „ČLOVEKA“. Osobne som sa s „HAFIM“, ako ho jeho najbližší a okolie oslovovali, spoznal v roku 1990. V hektickej dobe si zachoval svoju tvár, ako jedna  z mála osobností nášho verejného života.

Okrem hereckého umenia, ktoré bolo majstrovské, sa prejavil ako človek s čistým charakterom a humánnym  cítením.

V tomto období začal „Hafi“ darovať krv ľuďom, ktorí ju potrebovali k obnove zdravia alebo pri záchrane života. My, darcovia krvi z Gemera, sme začali organizovať zájazdy do Bratislavy za účelom pomoci nemocniciam v našom hlavnom meste, ktoré trvale trpeli a trpia nedostatkom tejto nenahraditeľnej tekutiny. Bolo pre nás cťou, že sa „Hafko“ po našom oslovení k nám pripojil a počas 9 rokov, kedy sme túto akciu opakovali, daroval krv vždy s nami. Pokiaľ mu to nedovolili iné povinnosti, našiel si na nás čas a stretol sa s nami po divadelnom predstavení, alebo pred ním. Sme hrdí na to, že rozšíril naše rady ako čestný člen nášho Klubu darcov krvi v Rimavskej Sobote. Pokiaľ mám dobré informácie, celkom daroval krv 27-krát a bol ocenený bronzovou a neskôr striebornou plaketou MUDr. Jana Jánskeho za viac ako 20 bezplatných odberov krvi, čo predstavuje asi 12 litrov tejto životodarnej tekutiny.

Je iróniou osudu, že nás opustil v nemocnici v Ružinove, kde s nami chodil darovať svoju krv.

Túto humánnu a ľudskú časť jeho života doteraz nespomenulo žiadne médium. Osobne si myslím, že o to viac si Leopolda Haverla vážia a jeho meno a konanie budú vážiť všetci darcovia,  ktorí s nim darovávali krv.

Pre jeho šľachetnú ľudskosť ostane navždy v našich srdciach.

Za všetkých darcov krvi z Gemera a osobne ešte raz prijmite úprimnú sústrasť."

JUDr. Jozef Pupala

 

 

Čítať 3218 krát Naposledy zmenené streda, 10 február 2016 19:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!