×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/turistika
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/turistika
štvrtok, 02 september 2021 17:14

Na Deň obce v Nižnej Slanej sa stretnú zástupcovia banských miest a obcí Slovenska Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Aj v tomto prvom septembrovom týždni sa v našom regióne uskutoční niekoľko zaujímavých podujatí. Oznamujú nám to niektoré plagáty, ktoré na nich niektoré obce či spoločenské organizujú, alebo formou pozvánok pozývajú na tieto podujatia. Takým je napríklad 13. stretnutie zástupcov banských miest a obcí Slovenska, ktoré sa uskutoční v rámci Dňa obce v Nižnej Slanej v dňoch 3. a 4. septembra 2021. Nižná Slaná privíta banícke spolky, mestá a obce zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska a samozrejme aj ostatných, ktorí majú záujem prísť a zúčastniť sa pripravovaného programu. Po Rožňave je táto obec druhou z nášho regiónu, ktorá bude hostiť zástupcov banských miest a obcí.

Sústreďme sa už na piatok 3. 9., keď o 12-tej hodine je naplánovaná registrácia účastníkov stretnutia na Obecnom úrade v Nižnej Slanej. Od 14-tej hodiny sú už pripravované exkurzné programy, ako napríklad prehliadka Vysokej pece Etelka a fáranie po banských dielach. 

V sobotu 4.9., po ďalšej registrácii na OcÚ v Nižnej Slanej, čakajú účastníkov stretnutia akcie spojené s prehliadkou Vysokej pece Etelka a fáranie po banských dielach. O  9.30 hodine účastníci navštívia tiež Banícke múzeum v Rožňave na Šafárikovej ulici, potom sa presunú do Betliara na prehliadku kaštieľa. Ďalším navštíveným miestom  bude pamätný dom Pavla Jozefa Šafárika v Kobeliarove. Začiatok tejto akcie začína stretnutím záujemcov na nádvorí areálu Etelka o 10.30, resp. na nádvorí pamätného domu P. J. Šafárika v Kobeliarove o 11.00 hod. v baníckych alebo hutníckych uniformách a v miestnych krojoch. Takto v slávnostnom duchu sa o  11.45 – 12.10 uskutoční odhalenie pamätnej tabule JUDr. Dušana Vilima, rodáka z Kobeliarova. 

Účastníkov 13. stretnutia zástupcov baníckych miest a obcí zo Slovenska čaká popoludní prijatie hostí a zástupcov delegácií starostom obce Nižná Slaná. Na programe je o 14.00 hod. slávnostný sprievod  a od 15.00 hod. kultúrny program. Stretnutie sa skončí večer Šachtágom, čo je ináč povedané slávnostné prijímanie do baníckeho cechu. Bude to príspevok Banskoštiavnicko-hodrušského spolku.

 

KTO BOL JUDr. DUŠAN VILIM ?

JUDr. Dušan Vilim sa narodil 19.7.1947 v Kobeliarove. Zomrel 28.5.2019 v Pezinku. Bol zapáleným geológom, baníkom a následne vyštudovaným právnikom. Cez mnohé funkcie v oblasti baníctva a legislatívy svoj profesionálny život zakončil ako hlavný štátny radca a zástupca riaditeľa odboru legislatívy na Ministerstve hospodárstvo SR. Celý profesionálny život bojoval za montánnu legislatívu a rozvoj baníckych tradícií, je spätý so vznikom SHSCSR a Malokarpatského baníckeho spolku v Pezinku. Bol obrovskou banskou autoritou na Slovensku a v zahraničí, čomu zodpovedá aj množstvo udeľovaných baníckych vyznamenaní.

        
dušan vilim 1a removebg preview

 

Čítať 804 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 september 2021 19:53

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!