utorok, 05 apríl 2022 14:26

Keď v Dobšinskej ľadovej jaskyni trénoval aj krasokorčuliar Karol Divín Doporučený

Napísal(a) E. Kerekešová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V letných mesiacoch jún až august 1947 – 1952 v Dobšinskej ľadovej jaskyni trénoval aj Karol Divín spolu s inými krasokorčuliarmi z Bratislavy a Prahy.
Systém bol taký, že 2 dni sa korčuľovalo a tretí deň bol voľný pre obnovu ľadu.
Každý rok musel jeho otec Anton Divín, tréner, vybavovať povolenie, aby mohli v jaskyni trénovať.
Koncom mája 1950 požiadal predseda Krajského národného výboru Košiciach Chudík predsedu ONV v Rožňave Lacha vo veci udelenia súhlasu pre krasokorčuliarov, mladých nádejných reprezentantov ČSR, aby mohli počas letných mesiacov trénovať na prírodnom ľade v Dobšinskej ľadovej jaskyni. Išlo o členov JTO Sokol Bratislava – Grožajovú, Strakovú, Knapovú, Andrlíkovú a Divína.

archiv dlj Krasokorčuľovanie v Dobšinskej ľadovej jaskyni1 1

Chudík v liste žiadal, aby Okresný národný výbor v Rožňave a Miestny národný výbor v Dobšinej nerobili mladým reprezentantom problémy, aby prehodnotili svoje pôvodné záporné stanovisko, ktoré si predseda KNV nevedel vysvetliť, veď išlo o podporu mládeže, reprezentácie a rozvoja zjednotenej telesnej výchovy. Vysvetlenie spočívalo v zápornom stanovisku „majiteľa“ jaskyne, Pohostinského a všeužitočného kombinátu v okrese Rožňava, ktorý mal obavy z obmedzenia a vyrušovania návštevníkov jaskyne, z možnosti poškodzovania ľadovej výzdoby a mal voči športovcom i nemalé finančné nároky. Nakoniec rada Okresného národného výboru v archiv roznava 6a 1Rožňave dala všetko do poriadku, majiteľ jaskyne uzavrel s JTO Sokol písomnú zmluvu s určitými podmienkami a Divín mohol pokračovať pod vedením svojho otca v letných tréningoch na ceste k titulu majstra Československa.

Možno aj vďaka týmto tréningom sa stal Karol Divín v roku 1958 majstrom Československa a majstrom Európy v krasokorčuľovaní.

Zdroj: MV SR, Štátny archív v Košiciach, pracovisko Archív Rožňava, Okresný národný výbor v Rožňave I., Mestský národný výbor v Dobšinej

Napísala: Eva Kerekešová

 

 SMUTNÁ SPRÁVA:

                                 6. apríl 2022ZOMREL KAROL DIVÍN

 

 

Čítať 1592 krát Naposledy zmenené streda, 06 apríl 2022 16:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!