štvrtok, 29 september 2022 13:21

KONTRABAS V REVÚCEJ JE DIVADELNÝ SVIATOK STOROČIA Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Martin Huba má 79 rokov.
Pre herca, ktorý ovláda telo, znamenajú pribúdajúce roky rastúce umelecké skúsenosti. Zrelý umelec v takom veku, obnažujúc na javisku svoje vnútro, vydáva divákovi napospas svoju dušu.
Tak ako múdry starý človek nás môže poučiť a v mnohom dovzdelať, tak starý umelec na javisku sa vyzlieka donaha a o každom odovzdanom pocite svedčí vlastným životom. Nota bene, ak je na tej bíne celkom sám!
Huba je synom dvoch národných umelcov. Otec Mikuláš pochádzal zo Spiša, bol jedným z prvých profesionálnych hercov Slovenského národného divadla v Bratislave a tam sa aj oženil so Záhoráčkou, sopranistkou v opere SND. Syn Martin teda celkom prirodzene vyrastal v umeleckej atmosfére a po absolvovaní herectva na VŠMU prvé roky pobudol v košickom Štátnom divadle.

ra Kontrabas 3aV Bratislave sa potom musel presadiť aj preto, že jeho herectvo vždy trochu vybočovalo z bežných trendov. Azda na tom malo podiel aj jeho manželstvo s tanečnou pedagogičkou. A hoci si pre tento svoj solitérsky herecký štýl aj čosi vytrpel, napokon čas predsa ukázal Hubov unikátny umelecký i ľudský rozmer...

Monodráma, ktorú nemecký spisovateľ a dramatik Patrick Süskind pôvodne napísal pre rozhlas, sa na Slovensko dostala prostredníctvom dramaturga Martina Porubjaka. Ten preložil text z originálu a ponúkol na zinscenovanie Štúdiu S. Obsadením Martina Hubu do postavy ra kontrabas 1aumeleckého ra Kontrabas 4aoutsidera urobili v Bratislave terno! Poldruha hodiny trvajúci monológ obnažujúcej spovede jedného kontrabasistu predviedol Huba od roku 1988 do roku 2013 celkom 186-krát.

Tento rok inscenáciu na doskách Štúdia L+S po desiatich rokoch znovu oživil a vrátil sa s ňou aj na Festival Pohoda, kde už s Kontrabasom vystúpil v roku 2006. „Chcel som si overiť, či sa mi potvrdí to, čo som tu už raz zažil,“ vravel po predstavení. „Pohoda je sviatok slušnosti. A mne sa jej tu opäť dostalo s nevídanou intenzitou.“

ra Kontrabas 2aKultové divadelné predstavenie Kontrabas s Martinom Hubom uvedieme v piatok 7. októbra 2022 o 19. hodine v divadelnej sále Mestského domu kultúry v Revúcej.

Vstupenky na predstavenie v cene 10 € sú v predaji v kase MsKS v Revúcej (+421 58 285 15 73).

Inscenáciu uvádzame v rámci projektu Mesta kultúry 2022 PREPNI NA REVÚCU a zároveň ide o úvodné predstavenie divadelného festivalu Slovenské kortyny. Tento festival sa udomácnil v mestách Tisovec a Revúca z iniciatívy revúckeho rodáka, televízneho a divadelného producenta Ľubomíra Menzla. Ideovo nadväzuje na myšlienku Pavla Dobšinského, ktorý sa už v roku 1851 usiloval založiť „premiestňovacie“ divadlo pre obe mestá. Tisoveckí i revúcki divadelní ochotníci spolupracovali už za čias Prvého slovenského gymnázia, požičiavali si kulisy i hercov. Pre túto iniciatívu vytvoril Peter Michal Bohúň prvú divadelnú oponu – „kortynu“, z čoho pochádza názov festivalu. 

 

J. Genčanský
MsKS Revúca

 

Čítať 690 krát Naposledy zmenené štvrtok, 29 september 2022 14:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!