streda, 20 júl 2011 08:56

Jedni Revúcu zveľaďujú, iní jej ubližujú Doporučený

Napísal(a) Ľudovít Barančok
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Revúcke listy ešte v čísle 3 z 18. februára 2011 priniesli zaujímavý rozhovor s riaditeľkou Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej pani Mgr. Ľuboslavou Lacjakovou o histórii, súčasnosti a budúcnosti školy, o práci a vzdelávaní študentov v nej. A informácie sú to zaujímavé už aj preto, že ide o školu s celoslovenskou pôsobnosťou, že takúto školu so zvláštnym, zaujímavým zameraním a moderným vybavením máme v Revúcej, sídliacej v národnej kultúrnej pamiatke. Zaujímavý je vzdelávací program, ale aj využitie času mimo vyučovania a výsledky študentov na celoslovenských a medzinárodných fórach. Priznajme si, že o niektorých podujatiach sme ani nevedeli a že to „slovíčko s pani riaditeľkou“ bolo veľmi užitočné.

Tak znel názov rozhovoru v novinách.
Reč bola aj o zveľaďovaní vonkajšieho areálu školy, o tom, že rekonštrukciou prešiel vnútorný dvor a v programe je aj predný dvor. Áno, táto historická budova, ktorou sa Revúca a my Revúčania po svete radi chválime, si to naozaj zaslúži. Školu navštevujú študenti z celého Slovenska, ich rodičia, hostia z iných škôl Slovenska a Európy, kultúrni a politickí pracovníci, návštevníci mesta a my, absolventi gymnázia z rokov minulých, až dávnych. Sme a budeme radi, keď škola s okolím je a bude i vonkajším vzhľadom dôstojne reprezentovať upravená a pekná. Smutný, až zahanbujúci je však pohľad na okolie gymnázia, na úpravu ktorého samotná škola dosah nemá. Tam gazdujú iní „gazdovia“. Z jednej strany sú to ruiny starej osobitnej školy a obchodu, z druhej strany je to už roky rozostavaná stavba, ktorá mala čomusi slúžiť. Rozostavaná stavba už dlho stojí neďaleko za mostom pred poštou a vzadu, za areálom školy krášli priestor budova s pýšiacim sa názvom Codas, ako pamiatka na kedysi vraj úspešných podnikateľov v meste. A aby toho nebolo málo, pred predným dvorom gymnázia, na druhej strane ulice, stojí staručký svedok starodávnej Revúcej s oknami obitými doskami. 
Jedni sa mesto snažia zveľaďovať, ako vedenie spomínaného gymnázia, druhí mestu ubližujú, ako je to v okolí tejto školy. A toto sa deje v blízkom okolí Prvého slovenského gymnázia, dnes Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej. Ako by sme si túto historickú vzácnosť nevážili. Žiada sa povedať, že na budúci rok 2012 si pripomenieme významné 150. výročie vzniku Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Pri tejto príležitosti Revúcu navštívi veľa významných hostí, ešte viac jeho profesorov a absolventov a budú zvedaví na svoje gymnáziá. Že do osláv tohto výročia je ešte ďaleko? Ani nie. Prípravy si vyžadujú čas, veľa práce a prostriedkov, aby to nevyzeralo tak, ako širšie okolie literárneho gymnázia, nie jeho vinou, dnes.
Ľudovít Barančok

Čítať 3370 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!