×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/mluka/strinka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/mluka/strinka
streda, 31 august 2011 09:19

Odišiel vzácny človek, pedagóg, spisovateľ Rudolf Strinka, rodák z Mokrej Lúky

Napísal(a) Rudolf Repák
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V živote človeka sú chvíle, o ktorých vieme, že môžu prísť, a predsa nás ich príchod prekvapí. Tak to bolo aj v tomto prípade, keď sme sa vo štvrtok 11. augusta 2011 dozvedeli, že nás opustil pán učiteľ Rudolf Strinka vo veku 84 rokov. Jeho život bol spojený s prírodou a školou. Ako učiteľ pôsobil na mnohých školách v revúckom okrese a naposledy v revúckych základných školách. Na jeho hodiny prírodopisu, chémie, biológie si jeho žiaci dodnes pamätajú. Jeho rozprávačský talent zaujal nielen tematikou jednotlivých hodín, ale aj pútavým rozprávaním o krásach prírody, o poľovačkách, i o stále obľúbenom Tarzanovi. Po dlhšej dobe sme sa spolu stretli ako kolegovia. Svojou každodennou

mravčou prácou, radami, tvorivým prístupom k vzdelávaniu a výchove a aj k záujmovej a spoločenskej činnosti ukázal vzor aj iným. Stretnutia s ním, rozhovory o škole, o živote nám učiteľom prinášali stále nové podnety a zamyslenia. Neuzatváral sa ani pred verejnosťou. Naopak, bol zapáleným futbalistom, poľovníkom, včelárom a na dôchodku tiež spisovateľom. V roku 2003 bol ocenený plaketou mesta za publikačnnú činnosť o prírode a krásach nášho mesta a za dlhoročnú pedagogickú prácu. Dňa 14. augusta 2011 sme vyprevadili na poslednej ceste tohto vzácneho človeka, pedagóga, ktorý veľa času i zo svojho rodinného života venoval škole, svojim žiakom i práci pre širokú verejnosť. Jeho život i pedagogická práca zostáva pre nás hlbokou spomienkou i odkazom.
Rudolf Repák,
bývalý žiak a kolega















Rudolf Strinka
(19.6.1927 Mokrá Lúka – 11.7.2011 Revúca) – učiteľ, spisovateľ. Študoval na PF v Banskej Bystrici, pôsobil v Revúčke, neskôr v Revúcej. Ako učiteľ základnej školy v Revúcej sa podieľal na vzdelávaní a výchove niekoľkých generácií detí, ktoré viedol aj k poznávaniu i ochrane prírody. Dlhé roky (od roku 1958) bol členom i funkcionárom poľovníckych združení v rodnej obci. Príroda si ho svojou nádherou podmanila, zážitky, ktoré prežil, zaznamenal a literárne pretvoril, a potom uverejňoval v časopise Poľovníctvo a rybárstvo, v časopise pre mládež Domino i v mestských novinách Revúcke listy. Zbierky poľovníckych príbehov, záznamy priateľských stretnutí poľovníkov, rozprávanie zážitkov a opis krás a bohatstva prírody v okolí Mokrej Lúky, Revúcej, Sirku, Muránskej doliny vyšli knižne s ilustráciami Vincenta Blanára z Revúcej. Prvé poviedky vyšli v r. 1997 pod názvom Zelený svet pod Kohútom, potom nasledovali zbierky Pod Muránskou planinou (1998), Listy pre Devanu (2000), V Šivetickom háji (2002), Kozia dolina (2003), Na okraji lesa (2005), Chata v Striebornom (2006). Niektoré jeho knihy vyšli aj vo forme zvukových kníh v Slovenskej knižnici pre nevidiach Mateja Hrebendu v Levoči.
Posledná kniha poľovníckych poviedok Rudolfa Strinku Katarínsky diviak vyšla iba pred pár týždňami. Priblížuje čitateľovi nevšednú krásu prírody okolo nás. Stačí vstať ráno zavčasu, pozrieť sa na zarosenú trávu. Prvé lúče slnka tam rozdávajú tisícky zlatom žiariacich perál... Aj s takýmto rozprávačským talentom o krásach prírody a poľovníckych zážitkoch sa môžete stretnúť pri čítaní 40 poľovníckych príbehov v knihe Rudolfa Strinku Katarínsky diviak. Aj v tejto knihe autor pozýva čitateľov  do lona prekrásnej prírody našej Muránskej doliny. Kniha bola pokrstená starostom obce Mokrá Lúka, ktorá je rodiskom autora, začiatkom júla 2011. Škoda, že jeho úprimné slová už nestačil doručiť adresátom.

{gallery}obsah/mluka/strinka{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 4928 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!