pondelok, 26 apríl 2010 19:51

Ondrej Herich už nie je medzi nami, ale to, čo zanechal, nám nedá na neho zabudnúť

Napísal(a) Ľudovít Barančok
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Sirk bol jeho rodnou dedinou, na Sirk vždy spomínal, ospieval ho v pesničkách a opísal vo svojich publikáciách. Pozdejšie nebol to len Sirk, ale i stredný a horný Gemer. Bolo toho hodnotného a pekného veľa. A boli to aj „príbehy, kotria preslávili našo dedžiny“ pod názvom „Šva sä stálo, ši sä nestálo...“.
Ondrej Herich, Sirkovan, maturoval na Gymnáziu v Revúcej v roku 1953, od ktorého roku tu začal i pôsobiť a byť Revúčanom s tým, že neprestal byť Sirkovanom. A stal sa organizátorom kultúrneho a spoločenského života v Revúcej. Bol hudobníkom, primášom, redaktorom, vydavateľom, učiteľom, milovníkom nárečia, veľa rokov riaditeľom Mestského
kultúrneho strediska. Ale predovšetkým bol všestranným muzikantom, v našej pamäti ním aj zostane i jeho muzicírovanie a pekné melódie, vylúdené z jeho primášskych husieľ. V pamäti nám tiež zostane ako zberateľ a upravovateľ ľudových piesní z Gemera a Malohontu, ktorých je veľa a ktoré nám zostanú, pretože do posledných chvíľ života, náš drahý Ondrej úzkostlivo dbal, aby sa všetko pekné z jeho a nášho Gemera v piesni, či v reči zachovalo, nič nezabudlo.
V spomienkach Ondreja Hericha sa uvádza: „Starí otec, dobrí muzikant, tak buli pódali, eš kto via, tag via a kto nevia, nech bi bars akia školi mav, aj dobrú vec pokazí. A mojä stará mač mi tak vikladali, eš koj som sä jä narodživ, bula strašná zima.“ Bolo to 9. januára 1934 v Sirku. A dňa 19. apríla 2010 Ondrej Herich po dlhej a ťažkej chorobe umiera. Rozlúčili sme sa s ním na cintoríne v Revúcej, za veľkej účasti Revúčanov a ľudí z okolia, so sprievodným pekným slovom i za doprovodu dojímavých melódií, zborového spevu, hlasov dychovej hudby a cimbalovej muziky. Ondrej Herich už nie je medzi nami, ale to, čo zanechal, nám nedá na neho zabudnúť.
Ďakujeme Ti, Ondrej, a lúčime sa s Tebou!
Ľudovít Barančok
{jcomments on}
Čítať 4077 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!