pondelok, 18 november 2013 22:52

Položili vence pri pomníkoch hrdinských vojakov v Revúcej i v maďarskom Hejce

Napísal(a) Štefan Haviar
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Revúcej sa už po tretíkrát 11. novembra 2013 o 11-ej hodine a 11-ej minúte rozozvučali zvony, pripomínajúce ukončenie 1. svetovej vojny. V tomto čase asi 120 občanov, medzi nimi aj žiaci ZŠ a Gymnázia sa zhromaždilo na miestnom cintoríne pri pomníkoch padlých v druhej svetovej vojne, aby si uctili pamiatku všetkých, ktorí v ostatných vojnách položili životy, i keď bojovali na rôznych stranách a frontoch. K účastníkom sa prihovoril podpredseda ZO JDS Igor Hock, ktorý účastníkom priblížil vznik tohto pietneho aktu a Ján Debnár, člen predsedníctva oblastného výboru SZPB, ktorý bližšie oboznámil prítomných s vojakmi pochovanými na miestnom cintoríne. K pomníkom padlých boli položené karafiáty, venčeky a zapálené sviečky. Po tomto pietnom akte sa účastníci presunuli na námestie k pomníku padlých v 1. svetovej vojne a k buste nášho rodáka, armádneho generála Rudolfa Viesta, kde boli položené kvety a veniec. Pietne spomienkové zhromaždenie zorganizovalo Mesto Revúca, ZO JDS a ZO SZPB v Revúcej.
--------------
Ďalším pietnym spomienkovým podujatím bol zájazd členov ZO SZPB, ZO JDS a žiakov ZŠ na Hviezdoslavovej ulici a Prvého slovenského literárneho gymnázia na miesto

najväčšej leteckej tragédie v histórii samostatného Slovenska, do obce Hejce v Maďarskej republike, kde pred 7. rokmi havarovalo lietadlo vezúce vojakov vracajúcich sa z mierovej misie. Náraz lietadla do zalesneného kopca pripravil o život 42 slovenských vojakov. Pri symbolickom pamätníku v obci vystúpil predseda ZO SZPB Ján Kochan, ktorý vo svojom príhovore priblížil účastníkom situáciu toho večera. Po minute ticha položili vence zástupcovia ZO SZPB a ZOJDS a žiaci zapálili sviečky. Z pietneho miesta sme odchádzali s odkazom: Ostanete navždy v našich pamätiach.
Štefan Haviar, člen výboru ZO SZPB v Revúcej
Foto: Ján Bendo, tajomník ZO SZPB v Revúcej

 

Čítať 3180 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!