utorok, 07 október 2014 20:34

Práca s drevom a exteriérová boccia

Napísal(a) Mgr. Ondrej Bašták Ďurán
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv SAM 4580aDňa 18. septembra sa na nádvorí historickej Radnice na Námestí Baníkov v Rožňave konalo podujatie s názvom Čarovné nádvorie, ktoré pripravilo Centrum voľného času Rožňava ako sprievodný program Dní mesta Rožňava. Kým Námestie Baníkov žilo jarmočnou atmosférou, kúsok ďalej cez pasáž pod Radnicou to žilo tvorivými aktivitami. Podujatie bolo určené pre deti, na nádvorí bolo rozmiestnených 13 stanovíšť a na každom z nich si deti mohli vyskúšať svoje tvorivé schopnosti a zabaviť sa. Medzi týmito stanovišťami bolo aj stanovište s názvom Práca s drevom, ktoré zabezpečoval Mgr. Ondrej Bašták Ďurán.

Pre deti si pripravil drevené odrezky zaujímavých tvarov – lúče, okvetné lupienky, motýlie krídla, ušká, paličky, kruhy..., a deti mali za úlohu poskladať z týchto drevených odrezkov objekty podľa vlastnej fantázie. Odrezky sa dali jednoducho skladať pomocou drážok v nich zapustených, ale niekedy deti museli použiť aj brúsny papier, aby si drevené časti opracovali.

Najväčší záujem však bol o používanie akumulátorových skrutkovačov. Niektoré výrobky vyžadovali, aby sa drevené odrezky spájali pomocou skrutiek. Najprv si jedným akumulátorovým skrutkovačom vyvŕtali dierku a potom dve drevené časti druhým akumulátorovým skrutkovačom zoskrutkovali.

Poslednou, ale niekedy aj prvou, úpravou drevených výrobkov bolo ich maľovanie. Deti používali pestrofarebné vodou riediteľné lazúry na drevo.

Veľkým hitom boli aj jednorázové hygienické rukavice, ktoré deti používali, aby sa nezamazali farbami.

A čo deti vytvorili? Motýle, kvietky – ako prívesok do auta otcovi, veľké slnečné mandaly, ktoré si ponechá CVČ a poslúžia im na divadelné aktivity, myšky s chvostom z farebných šnúrok, za ktoré viseli uviazané na konároch smutnej vŕby, kým farby na ich kožúškoch neuschli, Miki Mausa s tvárou z plexiskla, chlapci chceli zostrojiť zbrane, tak vymysleli bojovú loď a meče.

Výrobky, ktoré deti vyrobili, si mohli vziať so sebou.

Druhým stanovišťom, ktoré mal pod dohľadom Ondrej Bašták Ďurán, a kde vypomáhali pracovníci Domu Matice slovenskej v Rožňave Matej Lada a Ján Rybár, bolo stanovište s exteriérovou bocciou. Pán Bašták sa boccii venuje už dlhé roky a teraz aj ako podnikateľskej aktivite. Boccia je jednoduchá hra, ktorej základným princípom je hádzanie loptičiek na cieľ. Jeden súper má 6 červených lôpt, druhý 6 modrých a sadu boccia lôpt dopĺňa biela cieľová lopta. Hráči sa snažia počas hry hodiť svoje farebné loptičky čo najbližšie k bielej.

Pôvodne sa boccia hrá v interiéry, ale existuje aj jej exteriérová verzia. Vtedy sa hrá s tvrdými plnými loptami z plastu alebo dreva na trávniku. Za slnečného počasia, aké vládlo aj v deň tvorivých dielní, je hra boccia výbornou aktivitou na dobré a zdravé strávenie voľného času.

Ako prví sa k hodom boccia lôpt dostavili škôlkari a to všetci naraz. Lopty lietali jedna cez druhú a na zápas boccie sa to nepodobalo ani zďaleka, ale deti si toto šantenie s loptami užili. Neskôr nastúpili žiaci základných škôl a tí už k hre pristupovali s väčšou vážnosťou korešpondujúcou s ich vekom. Hrali jeden na jedného - jednotlivci, dvaja na dvoch - páry i traja na troch - tímy. Išlo im to a hrali so záujmom.

Boccia pôvodne vznikla ako alternatíva hry petanque pre ľudí s ťažkým telesným postihnutím. Avšak táto hra má v sebe potenciál, ktorý ďaleko presahuje toto úzke vymedzenie na cieľovú skupinu, ktorej môže slúžiť k dobru. Aj prezentácia exteriérovej boccie počas Dní mesta Rožňava pred Centrom voľného času ukázala, že pre deti je táto hra ako stvorená.

Na záver si bocciu zahrala aj riaditeľka CVČ Rožňava Izabella Hurajtová, ktorá ju hrala v tradičnom folklórnom kroji, prišla práve z pódia, kde vystúpila so svojím folklórnym programom. Ľudia majú v povahe chuť hrať a zabávať sa. Možno i naši prastarí rodičia by prišli boccii na chuť.

Autor článku a fotografií: Mgr. Ondrej Bašták Ďurán

picasa_albumid=6067568877868110529

 

Čítať 3534 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!