štvrtok, 12 apríl 2012 12:25

Pripomíname si tých, ktorí stáli pri zrode Prvého slovenského gymnázia v Revúcej - Matej Nandrássy Doporučený

Napísal(a) Dušan Dubovský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V nasledujúcich týždňoch postupne uverejním na stránke Maj Gemer (aj za spolupráce Revúckych listov) niektoré osobnosti Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Takto si nielen pripomenieme významného výročie zrodu gymnázia, ale i tých, ktorí sa vyznamnou mierou pričinili o jeho zrod i existenciu. Dnes začíname Matejom Nandrássym, po ktorom je pomenovaná aj jedna z revúckych ulíc.
V tomto roku, kedy si pripomíname 150. výročie založenia Slovenského evanjelického a.v. gymnázia  -  Prvého  slovenského gymnázia,  s úctou  si  spomíname  na  tých,  ktorí  stali  pri  jeho zrode. K nim patril aj Matej Nandrássy, kupec,  obchodník,  ľudovýchovný pracovník,

richtár, mešťanosta, rodoľub, mecén, cirkevný činiteľ,  zakladajúci  člen  Matice slovenskej. Narodil sa pred 190 rokmi - 8.2.1822 v Kameňanoch. Do Revúcej prišiel v roku 1841, kde  si  zriadil obchod.  Ihneď  sa zapojil  do  národnobuditeľskej činnosti a stal sa knihovníkom prvej slovenskej knižnice v meste.
Revúckym  richtárom  bol  v  rokoch:1850  - 1852, od 28.  januára 1862 do 8. mája 1862 (vzdal sa) a mešťanostom v rokoch 1869 - 1870. Štyri desiatky  rokov bol senátorom mesta. V meste založil ústav pre siroty. Bol činovníkom v evanjelickej cirkvi - v Revúcej sa  stal  presbyterom  a  v  Chyžnom zborovým dozorcom. Matej Nandrássy bol roduverným Slovákom. Hoci  jeho presvedčenie mu  v  tom  období  bolo  skôr  na prekážku, zachoval si ho až do smrti. Jeho životným cieľom bolo vytvorenie  slovenskej  strednej školy v Revúcej. Už v roku 1849 spolu  so  Samuelom  (Samom) Tomášikom išli do Viedne na panovnícky dvor, aby ako predstavitelia  Muránskej  doliny, okrem iného, žiadali aj pomoc pri zriaďovaní  slovenských  škôl.  V  roku 1852 podporoval návrh na zriadenie slovenskej reálky v Revúcej. V júni 1861 sa spolu s Karolom Pavlom Štefančokom zúčastnil memorandového  národného  zhromaždenia  v Martine,  za čo  ho  nazvali  zradcom  vlasti  a pozbavili funkcie senátora. V roku 1862 sa stal členom prípravného výboru pre založenie slávneho revúckeho gymnázia, ktorému  spolu  s manželkou  venovali  200  zlatých  ako  základinu.
Počas celej existencie, v rokoch 1862 - 1874, bol jeho miestnym dozorcom (inšpektorom) a neustále ho podporoval  finančne a materiálne. Organizoval zbierky na jeho udržiavanie, riešil problémy s otvorením ďalšej slovenskej školy Učiteľského semeniska (ústavu), ako i so zabezpečovaním  chodu  školskej  jedálne.
Intenzívne pomáhal pri výstavbe novej budovy gymnázia,  stavanej  zo  zbierok  v  rokoch 1871  - 1874. Veľa úsilia vynakladal na odrážanie  útokov  proti  gymnáziu,  jeho  študentom  a  profesorom, ktorým vypomáhal aj po násilnom zatvorení školy, keď ostali  bez  práce. O  jeho  zásluhách Július Botto napísal: „Nandrássy bol v gymnáziu všetko, vykonávajúcou pravicou a exekutívou a nebyť  domu  Nandrássyovského, tak myslím, že by sa aj gymnázium revúcke sotva života dožilo". Zomrel 30. 5. 1889. Jeho osobnosť  v  Revúcej  pripomína pamätná  tabuľa na Nandrássyho dome  (sídlo Slovenskej sporiteľne) na Námestí slobody a hrob s náhrobkom v mestskom cintoríne.
Dušan Dubovský

Prečítajte si aj toto:
                
Jana Perásková: Slávne gymnázium na gazdovskom dvore 

{jcomments on}

Čítať 3408 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!