streda, 14 máj 2014 11:09

Pripomenuli si víťazstvo Sovietskej armády a spojencov nad fašizmom v II. svetovej vojne

Napísal(a) Mgr. Štefan Haviar + Ing. František Lukáš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra-mu SAM 1306aPribližne 160 občanov mesta Revúca sa stretlo dňa 7. mája 2014 pri pamätníku, aby si pripomenuli slávne víťazstvo Sovietskej armády a spojencov nad fašizmom v 2. svetovej vojne. 
Po hymne Slovenskej republiky a úvodnej básni sa k členom SZPB a žiakom základných a stredných škôl prihovorila viceprimátorka Ing. Viera Hanesovská, ktorá vo svojom prejave poukázala na utrpenie, škody a obete spôsobené vojnou a vyjadrila želanie, aby 2. svetová vojna bola aj poslednou. Po prejave si členovia ZO SZPB, predstavitelia mesta a okresnej organizácie strany Smer SD uctili pamiatku padlých položením vencov a kytíc k pamätníku a k buste revúckeho rodáka generála Rudolfa Viesta. 
Nasledujúci deň oslavy víťazstva nad fašizmom pokračovali pri symbolickom pamätníku na Veľkej lúke pri Muráni, ktoré organizovala už po tretíkrát ZO SZPB v Muráni v spolupráci s oblastným výborom SZPB v Rožňave a ZO SZPB v Revúcej a okresnej organizácie strany Smer SD v Revúcej. Na oslavách sa zúčastnili členovia ZO SZPB a občania Muráňa, Revúcej a Tisovca. Hosťami osláv boli aj predseda ÚR SZPB Ing. Pavol Sečkár, predseda oblastného výboru v Rožňave Ing. Norbert Lacko a predsedovia

základných organizácií v Muráni Jozef Kubaško a v Revúcej JUDr. Ján Kochan. Počasie sa po krátkom čase umúdrilo a oslavy sa mohli začať Pochodom vďaky k symbolickému pamätníku. Niektorí sa mohli previezť na voze ťahanom koňmi, iní využili svoje nohy a poprechádzali sa na čerstvom vzduchu. Všetci účastníci sa potom zhromaždili pri symbolickom pamätníku, kde sa po hymne SR a slávnostnom otvorení osláv p. Jozefom Kubaškom prihovoril prítomným aj Ing. Pavol Sečkár a Ing. Norbert Lacko. Vo svojich vystúpeniach vyjadrili vďaku osloboditeľom a všetkým, ktorí bojovali za lepší a pokojnejší svet. Stretnutie obohatilo aj vystúpenie občianky z Moskvy p. Ing. Šarovej CSc., ktorá vyjadrila vďaku za to, že na obete vojny nezabúdame. Účastníci osláv si položením venca k pamätníku uctili pamiatku bojovníkov za mier a slobodu. Slávnostnú časť ukončilo odovzdávanie preukazov novým členom SZPB predsedom ÚR Ing. Sečkárom a Ing. Lackom. Všetci so speváckou skupinou Poľaň zaspievali pieseň. ra-mu SAM 1306ra-mu SAM 1332ra-mu SAM 1360
Veľmi pekné podujatie umocnil výhľad na Muránsku dolinu z vyhliadky na Maretkinej a družné posedenie spojené s opekaním klobások. 

Mgr. Štefan Haviar  
Ing. František Lukáš

 

Čítať 3029 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!