streda, 15 október 2014 17:31

Slovenské mitrovanie na Salaši pod Maginhradom s ukážkami prác na salaši, tancami a hudbou pastierskej valaskej kultúry

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vt Mitrovanie1aUkončenie pastierskej sezóny nazývané mitrovanie sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Ide o starý zvyk, na ktorý pred tromi rokmi nadviazali v obci Veľké Teriakovce podujatím Slovenské mitrovanie, počas ktorého čakajú na verejnosť ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, výstava a ďalšie sprievodné aktivity. 
Po dvoch rokoch nabralo podujatie celoslovenský rozmer, čoho dôkazom je piatkový program (24.10.2014) určený pre členov Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ktorí ukončia sezónu odborným seminárom a ocenením najúspešnejších chovateľov tohto roka. 
V sobotu (25.10.2014) bude areál Salaša pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach, ktorý je dejiskom tohto podujatia, otvorený pre širokú verejnosť. Deň začína o 10.00 hod. ukážkami prác na salaši ako napríklad pasenie oviec s ovčiarskymi psami, strihanie oviec, výroba syrov, odváranie žinčice či spracovanie ovčej vlny. Nebude chýbať ani predaj syrov a syrových výrobkov z partnerského regiónu Hont. Spracovanie baranieho mäsa na rôzne

spôsoby predvedú družstvá v súťaži vo varení baraních špecialít a atmosféru celého dňa obohatí niekoľko remeselníkov, heligonkári a ľudová hudba.

Pre návštevníkov podujatia sú pripravené aj ďalšie sprievodné aktivity. Okrem výstavy oviec a kôz či drevených atrakcií pre deti v areáli salaša, bude v teriakovskom mlyne prebiehať výstava venovaná tradičným i netradičným podobám spracovania ovčej vlny. V doobedňajších hodinách budú v jej pozadí znieť tóny píšťaliek a fujár v rámci hudobnej tvorivej dielne v hre na pastierske hudobné nástroje.

Valaské hody nazývané mitrovanie sa spájali s ukončením pastierskej sezóny, kedy sa bačovia a valasi vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev. 

Podobným spôsobom vyvrcholí aj toto podujatie. Pásmo hudby, tanca a spevu vyskladajú svojimi vystúpeniami hostia z Folklórnej skupiny Kýčera z Čierneho Balogu a z Folklórneho súboru Poľana zo Zvolena. V programe vystúpi aj Mužská spevácka skupina a heligonkári pri FS Vepor z Klenovca, fujaristi Murínovci z Kotošky, Milan Katreniak a Roman Košičiar z Tisovca, Dušan Ceber z Pokoradze, Andrej Babiar z Príbeliec a heligonkári Jaroslav Petrinec z Antalky a Andrej Kamenský z Kružna. 

Záver podujatia bude patriť posedeniu a voľnej zábave pri ľudovej hudbe Folklórneho súboru Vepor z Klenovca. 
Hlavnými organizátormi podujatia sú Miestna akčná skupina MALOHONT, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce, Gemersko - malohontské osvetové stredisko Rimavská Sobota a Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Odborným garantom podujatia je Katedra životného prostredia Fakulty prírodných vied UMB Banská Bystrica. Spoluorganizátormi podujatia sú Občianske združenie OZVENY Hrachovo a Gemerská poľnohospodárska a potravinárska komora Rimavská Sobota.
Realizácia podujatia je spolufinancovaná z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka v rámci Programu rozvoja vidieka SR 2007 - 2013. Okrem toho podujatie finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR, Banskobystrický samosprávny kraj a obec Veľké Teriakovce.
Podujatie sa koná za každého počasia.

Ing. Miroslava Vargová
manažérka MAS MALOHONT

 

PLAGÁT SLOVENSKÉ MITROVANIE

 

 

Čítať 3565 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!