utorok, 12 august 2014 16:15

Už na jeseň spoznáme prvé certifikované produkty z regiónu

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

logo-RZ-G-M-hnede1aS cieľom odlíšiť, zviditeľniť a podporiť predaj kvalitných miestnych produktov, ktoré vznikajú v regióne Gemer-Malohont, zavádza Miestna akčná skupina (MAS) MALOHONT regionálne značenie miestnych produktov.
Po spracovaní loga regionálnej značky, úvodnom seminári a po besedách k vytvoreniu regionálneho značenia je naplánované vyhlásenie 1. výzvy k predkladaniu žiadostí o udelenie značky „regionálny produkt GEMER-MALOHONT“, a to na september tohto roka. Vhodnými žiadateľmi sú remeselníci, súkromne hospodáriaci roľníci, živnostníci a firmy so sídlom alebo prevádzkou v regióne Gemer-Malohont, pričom značka je určená predovšetkým pre prírodné a poľnohospodárske produkty, potraviny a remeselné výrobky, ktoré splnia vopred stanovené kritériá. V blízkej budúcnosti pribudne aj značenie ubytovacích a stravovacích služieb i zážitkov v podobe podujatí, animačných programov, atrakcií a pod. 
Regionálna značka, ktorou budú označené miestne produkty, bude spotrebiteľom zaručovať pôvod výrobku v regióne, ako aj využívanie tradičných postupov alebo miestnych, príp. regionálnych zdrojov. A čo prinesie značenie produktov ich výrobcom? Predovšetkým

propagáciu produktov doma i v zahraničí, priestor pre vzájomnú spoluprácu a účasť na rôznych podujatiach a aktivitách, zameraných na podporu predaja miestnych produktov.
Pred vyhlásením tejto výzvy chce MAS MALOHONT poznať názor tých, ktorých sa to bude priamo týkať - pestovateľov a výrobcov i samotných spotrebiteľov, preto v termíne do 25. augusta 2014 do 12.00 hod. je možné posielať pripomienky k návrhu kritérií pre udelenie regionálnej značky GEMER-MALOHONT. 

Dokument na pripomienkovanie je dostupný na stránke www.gemer-malohont.sk, kde nájdete aj ďalšie podrobné informácie o tom, čo je to regionálne značenie a ako ho možno získať. 
Hlavné ciele regionálneho značenia miestnych produktov: 
• podpora miestnych výrobcov a poskytovateľov služieb 
• propagácia a podpora rozvoja regiónu 
• podpora využívania miestnych zdrojov 
• podpora uchovávania hodnôt, tradícií a jedinečností regiónu 
Ing. Miroslava Vargová 
koordinátorka projektu

 

Čítať 3208 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!