utorok, 12 november 2013 22:28

Spomíname na učiteľa: Karol Urbanec (1913 – 2013)

Napísal(a) Mgr. Ondrej Mladší
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Karol Urbanec sa narodil 16. novembra 1913 v neďalekom Nandraži na strednom Gemeri. Pochádzal z murárskej rodiny. Po štúdiu na základnej škole v rodnej obci a maturite na Gymnáziu v Revúcej študoval na Učiteľskom ústave v Prešove, kde získal kvalifikáciu odborného učiteľa pre II. stupeň základných škôl v predmetoch matematika, geometria, rysovanie a hudobná výchova. Učiť začal na jednotriedke v Skerešove, odtiaľ prešiel na Štátny ústav pre hluchonemých  do Jelšavy, neskôr na školu do Ratkovej. Odtiaľ bol dňa 12. decembra 1945 preložený do Jelšavy a menovaný za riaditeľa školy. Pretože funkciu riaditeľa súčasne zastával aj vtedajší riaditeľ Eugen Medovský, na škole bolo tzv. dvojvládie, ktoré skončilo 22.2.1946 preložením pána Urbanca do Štítnika za riaditeľa Štátnej meštianskej školy. V tejto funkcii bol až do 30.6.1953. Dňom 1.9.1953 bol dekrétom Expozitúry Povereníctva školstva a vedy v Košiciach menovaný za riaditeľa Osemročnej strednej školy v Jelšave. Tu pôsobil nepretržite až do svojho presťahovania sa do Revúcej a odchodu na starobný dôchodok. V Revúcej ešte

istý čas učil na ZŠ J.A. Komenského. Zomrel 28.1.1983 a je pochovaný na cintoríne v Revúcej. Manželka Júlia, rod. Krokavcová (90), rodáčka z Ratkovej, bola dlhoročnou učiteľkou na škole v Jelšave. Žije v Revúcej. Mali spolu dvoch synov. Starší, stavebný inžinier a stredoškolský učiteľ, žiaľ, už nie je medzi nami. Mladší, lekár – internista, kardiológ, má v Revúcej súkromnú ambulanciu.
Pán Karol Urbanec bol vynikajúcim pedagógom, metodikom, riadiacim pracovníkom, ktorý vychoval veľa kvalitných učiteľov, svojich nástupcov. Mal vynikajúce organizačné schopnosti, ktoré využil okrem okruhu školy aj na pôde mesta. Dlhé roky pracoval aktívne ako poslanec MsNV, podpredseda MsNV, člen jeho rady a predseda Zboru pre občianske záležitosti, ktorého bol v roku 1953 spoluzakladateľom. Počas dlhoročného pôsobenia v týchto funkciách uvítal mnohých nových obyvateľov mesta, zosobášil veľa snúbeneckých párov a ako smútočný rečník sa v mene pozostalých rozlúčil s mnohými obyvateľmi nielen Jelšavy, ale aj širokého okolia. Bol externým poradcom pre matematiku na Odbore školstva Krajského národného výboru v Košiciach. Dlhodobo bol hlásateľom na futbalovom štadióne Magnezit Jelšava na všetkých jeho stretnutiach.

V čase 2. svetovej vojny bol zajatý a väznený ako dôstojník Slovenskej armády v nemeckých mestách Jena, Gera, Zwickau a Altenberg, odkiaľ bol oslobodený americkou armádou.
Počas svojho života bol ocenený mnohými ministerskými, krajskými i okresnými vyznamenaniami. Získal titul Zaslúžilý učiteľ a v roku 2003 mu bola udelená Cena primátora mesta MVDr. Milana Kolesára in memoriam.
Tí, ktorí ste ho poznali ako učiteľa alebo funkcionára mesta, alebo spolupracovníka, venujte mu tichú spomienku.
Mgr. Ondrej Mladší

 

Čítať 4075 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!