×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/romska/seminar
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/romska/seminar
štvrtok, 14 máj 2015 14:14

Tretí ročník Kvapky krvi Martinka Sucháča podnietil ďalších mladých darcov

Napísal(a) Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
     

martin sakac krv aMesiac máj - starí Kelti ho uctievali ako prvý letný deň. Deň, kedy sa zobudila príroda, kvitla, aby priniesla plody pre nastávajúce obdobie pre život na celej zemi. 
V novodobých dejinách sa oslavuje l. máj ako Sviatok práce, 8. máj (9. máj v Rusku) ako koniec najväčšej katastrofy v dejinách ľudstva - 2. svetovej vojny, ktorá vyhasila život vyše 50 miliónov ľudí. 
Oslavy dňa ukončenia 2. svetovej vojny na Gemeri sa uskutočnili 6. mája 2015 v Rimavskej Sobote, Kocihe a Hrachove. 
No tragédie postihujú ľudí aj v dobe mieru. Medzi rodiny, ktorú postihla tragédia patrí aj rodina Zlatky a Ľuda Sucháčovcov z Rimavskej Soboty. 
Pred 10 rokmi sa chystal ich jediný syn Martinko k maturitným skúškam na Gymnáziu v Rimavskej Sobote. No o osude nadaného študenta rozhodol osud inak. 
Martinka postihla zákerná nemoc, ktorého liečba si vyžiadala množstvo krvi. Žiaľ, mladý talentovaný syn, študent Gymnázia v Rimavskej Sobote boj so zákernou chorobou prehral pred 10 rokmi 4. mája 2005. Posledná rozlúčka s milovaným synom - študentom bola 7. mája. 
Rodičia stratou jediného dieťaťa stratili zmysel života. No boli to možno práve tie ťažké dni, mesiace, roky, kedy ich telá nevládali už ani

slziť, kedy sa v rodičoch milovaného syna zrodila myšlienka pomáhať iným v nemoci, v núdzi. Založili Nadáciu Martinka Sucháča a z prostriedkov nadácie pomáhajú iným. 

No stále vracajúc sa k svojmu synčekovi sa nevedeli odvďačiť viac ako 160 darcom krvi z celého Slovenska, ktorí po výzve darovali na záchranu ich syna bezplatne krv. 
Tak sa pred tromi rokmi zrodila myšlienka rodičov Martinka Sucháča, osloviť riaditeľa gymnázia, kde mal maturovať ich syn, s návrhom na zorganizovanie „KVAPKY KRVI MARTINKA SUCHÁČA“ so zámerom, aby mladí študenti boli oslovení s možnosťou pomôcť ľudom bez adresy, ktorí potrebujú k obnove zdravia, alebo záchrane života to najcennejšie – krv.
Myšlienka sa ujala, a tak dňa 7. mája 2015 v deň 10. výročia poslednej rozlúčky so synom - študentom Martinkom Sucháčom sa uskutočnil už 3. ročník „KVAPKY KRVI MARTINKA SUCHÁČA“ v priestoroch Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote.
Pred zahájením odberov krvi pracovníkmi NTS prvých darcov privítal na pôde Gymnázia Ivana Krasku v Rimavskej Sobote riaditeľ Mgr. Ján Čeman. 
Darovať krv v tento deň prišlo takmer 40 darcov krvi, z 

     

ktorých po informatívnom pohovore s pracovníkmi Národnej transfúznej služby SR, pracovisko Banská Bystrica zaregistrovali k odberu 35 darcov. Z tohto počtu bolo zo zdravotných dôvodov (vysoký krvný tlak, nízky obsah železa v krvi a i.) bolo vyradených 13 darcov. Odobratá krv bola teda 22 darcom.
Za pozornosť stojí spomenúť, že darovať krv prišli aj študenti Obchodnej akadémie v Rimavskej Sobote. Desiatku študentov priviedla osobne pani riaditeľka akadémie Mgr. Blanka TOMČOVÁ a pani učiteľka Ing. Ingrid REISOVÁ, ktoré chceli taktiež darovať krv, ale vzhľadom k aktuálnym zdravotným problémom nemohli byť medzi darcov zaregistrované. 
O tom, že spomenutá akcia si získava priazeň mladých ľudí svedčí skutočnosť, že prvýkrát darovalo krv až 10 darcov krvi! Na druhej strane boli darovať krv „starí veteráni“ - pán Jaroslav Pinzik z Tornale už po 92-krát, Dominik Lakota z Čierneho Potoka daroval krv 40-krát a teší sa zo získania zlatej plakety Dr. Jána Janského.
Prvý raz prišli darovať krv: Jakub ČIEŠOK, Nicola MÓRICZOVÁ, Daniel HERKO, Norbert SÁNDOR z Rimavskej Soboty, Patrik GONDÁŠ, Patrícia PATRÍKOVÁ z Kružna, Tibor DEMETER z Kráľa, Lucia BENČUNOVÁ zo Stránskej, Darina KIŠÁKOVÁ z Babinca, Simona ERDODIOVÁ z Veľkého Blhu.
Okrem spomínaných darcov prišli darovať krv ešte Róbert TANKO z Novej Bašty, Marian JÁNOSDEÁK z Tornale, Ing. Kvetoslava GEMBICZKÁ z Teplého Vrchu, Erik KÁKA, Michal ŠTORK, Zuzana ŠTECOVÁ, Michaela KALMAROVÁ, Lenka PRIBILINCOVÁ, Michal ĎURIŠKA, Ondrej KUBIŠ, Simona ĽUPTÁKOVÁ, Zuzana ANTALOVÁ, Anna VILHANOVÁ, Renata PEŠTIOVÁ, Nicolas LÉVATY z Rimavskej Soboty, Simona RENČÁKOVÁ z Tornale, Adrian LINDUŠKA z Veľkých Teriakoviec, Ján KUREK z Hodejova, Peter HRIVNÁK z Bátky, Róbert LENKY z Lenky, Pavel Galo z Držkoviec, Marian GOMBOS z Gemera a Gergely PÁL z Tácht.
V priebehu odberu krvi prišli darcov krvi pozdraviť a poďakovať im za ich humánny počin primátor mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozef Šimko, podpredsedníčka Únie žien Slovenska PaedDr. Helena HUSÁROVÁ, riaditeľka Úradu práce v Rim. Sobote pani KÓOSOVÁ, riaditeľka Sociálnej poisťovne pani Zuzana Kederová.
Po odbere krvi všetci, ktorí prišli darovať krv, boli pohostení z bohato prestretého stola, ktorý pripravili manželia Sucháčovci. 
Organizátorom akcie a predovšetkým darcom krvi aj touto cestou patrí poďakovanie
Každý, kto prišiel darovať krv vyjadril odhodlanie, že pokiaľ budú zdraví o rok prídu zas.

Jozef Pupala 

 
     

 

[cincopa AsLAcgMtCTjz]

 

Čítať 2773 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!