september 2021

PLATIDLÁ V 20. STOROČÍ

Základným platidlom v 20. storočí bola koruna. Ako platidlo koruna začala platiť v roku 1892. Delila sa na koruny a haliere. Jej predchodcom boli strieborné zlatky a medené grajciare. Počas prvej korunovej menovej reformy dávali za jednu zlatku dve koruny.
Prvé haliere platili v nomináloch 1, 2, 10 a 20. Vyrábali ich z niklu a medi, no po vypuknutí 2. svetovej vojny aj zo železa, pretože nikel a meď potreboval vojenský priemyselný komplex.
Príchod korunovej meny zmenil aj ceny. Po novom zarobil c. k. úradník mesačne okolo deväťdesiat korún, robotník okolo šesťdesiat. Liter mlieka stál 30 halierov, vajce 5 halierov, chlieb 26 halierov, topánky 13 korún.

Zverejnené v Ján Bradáč

Nadchádzajúce obrázky znázorňujú orientačne lokality železiarskych prevádzok vo východnej a západnej časti Gemera v zmysle Bartholomeidesovho súpisu z rokov 1804 – 1805 (zdroj: Hapák 1962, Frák 1973). Obrázkový dokumentačný materiál železiarskych zariadení je relatívne chudobný. Zo starších období sa uchovali kresby, či plány na ich výstavbu alebo rekonštrukciu. Vynález fotografie v roku 1839 a postupné jej využívanie znamenal, že podstatná časť zobrazení pochádza z 19. storočia a neskôr. Prednostným záujmom však boli známe väčšie prevádzky, a tak je oprávnený predpoklad, že obrázky viacerých bývalých výrobní nie sú, resp. ani nikdy neexistovali.

Zverejnené v Hutníctvo

Úradná správa ObFZ Rožňava č. 10/2021 nám o. i. prezradila, čo všetko musia uviesť kluby 6. ligy do zápisu o stretnutí. Keďže sa sústavne objavujú kluby, ktoré tieto požiadavky neplnia a zbytočne platia 20,- eurové pokuty, pripomíname im, že je nevyhnuté domácemu mužstvu uviesť: meno vedúceho mužstva, meno hlavného usporiadateľa, meno videotechnika a meno lekára. Hosťom stačí uviesť do zápisu meno ich vedúceho mužstva. Uverejňujeme i futbalové kluby, ktoré platia pokuty 10,- € + 10,- €: OFK Vyšná Slaná, Sokol Pača, ŠK Polom Gemerská Poloma, FK Hrhov, TJ Baník Rožňavské Bystré. Po vzájomnej dohode klubov ŠTK schválila odohrať zápas 9. kola 6. ligy dospelých Gemerská Hôrka – Betliar dňa 21.11.2021 o 14.00 hod. DK zastavila činnosť za ČK na 4 týždne nepodmienečne hráčovi Marošovi Gallovi (Betliar) + 10,- €.

Zverejnené v Futbal

V rámci osláv 750. výročia prvej písomnej zmienky o meste Rimavská Sobota primátor mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozef Šimko udelil 3.9.2021 Ceny mesta Rimavská Sobota nasledovným občanom:

plk. v. v. Ladislavovi SLÁDEKOVI, rodákovi zo Senca pri jeho jubileu 93 rokov, ktorý už ako mladý šestnásť a polročný chlapec ušiel z vtedajšieho bydliska rodičov v Nových Zámkoch do Rumunska, kde sa prihlásil do radov Červenej armády v rámci 2. Ukrajinského frontu. Bojovú cestu ukončil po oslobodení Nových Zámkov pred skončením 2. svetovej vojny v Európe. Po skončení vojny nastúpil do mestskej milície v Nových Zámkoch a po nástupe na základnú vojenskú službu sa nechal presvedčiť a zasvätil svoj život Československej ľudovej armáde. Za svoje bojové zásluhy je držiteľom niekoľkých desiatok vyznamenaní Rumunska, Maďarska, Československa, Slovenska, ZSSR, Ruskej federácie. Mesto Ábonya v Maďarsku mu dokonca udelilo čestné občianstvo.

Zverejnené v Rimavská Sobota

ZDRAVOTNÍCTVO

Zdravotné zabezpečenie bolo riešené cez nemocnicu v Rožňave, ktorá bola postavená v roku 1887. Občania uprednostňovali ľudové liečiteľstvo pomocou byliniek, studených obkladov, pijavíc a pod. Do nemocnice sa dostali len ťažko chorí alebo po úrazoch. 

Presun do nemocnice bol buď pešo alebo na vozoch. Hygiena bola slabá, čo vyplývalo i z možností občanov, ako i kultúrou bývania, ale i používaním vody z potoka, a preto sa vyskytovali rôzne infekcie a nemoci. Začiatkom júna 1931 sa rozšíril na Nižnom konci týfus. Zatvorené boli 2 studne. Týfus sa rozšíril aj medzi žiakov a niektorí museli byť hospitalizovaní v nemocnici.

Zverejnené v Ján Bradáč
streda, 22 september 2021 11:20

Kde sa v oblasti Gemera vyrábalo železo (1)

Ľudia začali používať železo prvý raz už v treťom tisícročí pred n. l. Od tejto doby železo, vedľa medi a bronzu, sprevádzalo spracovateľské hutnícke procesy. Predpokladom ich uskutočňovania boli prístupné a bohaté ložiská základných nerastných surovín, rúd jednotlivých kovov, ako aj dostupné zásoby dreva v okolitých lesoch a aj vhodné priaznivé podmienky pre rozvoj železiarstva, či iných metalurgických pochodov.
Je už oddávna známe, že príroda oblasti Gemera poskytovala výhodné podmienky pre ťažbu nerastných surovín, ako aj pre ich spracovávanie. Rôzne faktory, zmeny hospodárskych a spoločenských podmienok, ale aj vyčerpanie zásob prírodných surovín, spôsobili najprv úpadok a postupom času táto činnosť zanikla úplne a dnes už miestami ani neexistujú po nej žiadne stopy.

Zverejnené v Hutníctvo

OBCHOD A ZÁSOBOVANIE

Hlavnými obchodníkmi v obci boli občania židovského pôvodu, ktorí v obci zotrvali asi 80 rokov do roku 1944. Židovská rodina Adolfa Lisauera prišla do Rekeni z Rožňavy. V Rožňave žil jeho brat Ľudovít Lisauer. V podstate to bola bohatá rodina medzi Rožňavčanmi. Starší občania si ich ešte pamätajú. Bola to slušná rodina, ktorá pomaly bohatla. Ťažký život občanov spôsobil, že uňho nakupovali na úver. Kto veľa strovil a nemal čím vyplatiť dlhy, potom si Lisauer zobral jeho lúky, role a lesy v chotári. Mali jednu dcéru Máriu. Správanie Lisauera, a celej jeho rodiny, poukazuje na sčítaného, rozvážneho a reálne uvažujúceho obchodníka. Osudnou sa im stala 2. svetová vojna, kedy boli v roku 1943 odvlečení do Osvienčimu v Poľsku. Vrátila sa iba ich dcéra Mária, ktorá sa potom vydala za žida Juraja Sterna z Dobšinej. Obaja už zomreli a sú pochovaní na židovskom cintoríne v Košiciach.

Zverejnené v Ján Bradáč

Miestna akčná skupina MALOHONT vyhlásila 9. ročník fotografickej súťaže Malohont mojimi očami, ktorá je určená pre malých aj veľkých, amatérskych aj profesionálnych fotografov. Súťažné fotografie je možné posielať do 31.10.2021.

Fotosúťaž poskytuje priestor poukázať na to najlepšie, čo v regióne Malohont a jeho okolí máme – na miesta, pamiatky, ľudí i udalosti, ktoré zaujmú oko domáceho fotografa i toho, kto sa sem práve vďaka nim stále rád vracia. Súťaží sa v nasledovných kategóriách:

  1. Prírodné krásy
    stromy, jaskyne, rybníky, skalnaté útvary, vodné toky, prírodné turistické zaujímavosti a pod.
Zverejnené v Fotografia

Dňa 28. septembra 2021 (utorok), pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu, ponúka Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote bezplatný vstup do výstavných a expozičných priestorov v čase od 8.00 do 18.00 hod. Okrem prehliadky múzea je pripravený aj tematický program určený školám aj verejnosti. Podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

V doobedňajších hodinách je pripravený program pre školské skupiny. O 8.00, 9.30 a 11.00 hod. sa uskutoční prehliadka výstavy Syseľ. Výstavou bude sprevádzať biologička múzea a autorka výstavy RNDr. Monika Gálffyová. Výstava je zameraná na najfotogenickejšieho hlodavca - sysľa pasienkového, jeho život, prostredie, ohrozenia, ktorým čelí a opatrenia na jeho pomoc. Počas prehliadky môžu deti vstúpiť do syslieho tunela v nadživotnej veľkosti.

Zverejnené v Múzeá

Osvedčilo sa, že pred komentármi z víkendových majstrovských futbalových zápasov sa pozrieme na najnovšie znenie Úradnej správy ObFZ Rožňava. Tak sme to spravili aj teraz. Čakala nás ÚS č. 9 zo dňa 16.9.2021. Z nej sme sa dozvedeli, že Výkonný výbor ObFZ Rožňava sa zaoberal Manuálom a usmernením k organizácii tréningového procesu, priateľských a súťažných stretnutí amatérskeho a mládežníckeho futbalu. Okrem toho ŠTK schválila výsledky 7. kola 6. ligy dospelých, výsledky 2. kola 4. ligy žiakov a výsledky U11 prípraviek. K súťaží prípraviek prijal niekoľko usmernení. Ďalej sa uvádza, že ŠTK kontumovala zápas 7. kola 6. ligy dospelých medzi G. Hôrkou a Pačou 3:0 v prospech domácich. Takisto kontumovala zápas 7. kola 6. ligy dospelých medzi Lipovníkom a Krásnohorským Podhradím B 3:0 v prospech domácich. Ďalej čítame, že DK zastavila činnosť na 1 stretnutie nepodmienečne hráčovi R. Bystrého Marcelovi Ikrimu za udelenú ČK. Rovnakým spôsobom zastavila činnosť aj hráčovi G. Polomy Markovi Zatrochovi. Novinka trestov, ktorá sa v tomto ročníku po prvýkrát objavila za neuvedenie potrebných funkcionárov v zápise bola vymeraná na 10.- €, sa tentoraz týka TJ Baník Rožňavské Bystré a MFK Dobšiná. Vyššími finančnými pokutami potrestali TJ Sokol Pača za nenastúpenie na zápas v Gemerskej Hôrke a FK Krh. Podhradie za nenastúpenie na zápas v Lipovníku (po 260.-€). Nie je zanedbateľná ani výzva KR ObFZ Rožňava smerom k záujemcom o výkon futbalového rozhodcu. Stačí sa kontaktovať na Sekretariát ObFZ Rožňava. 

Zverejnené v Futbal
Strana 1 z 5