pondelok, 15 jún 2015 23:25

V sobotu si v obciach Hodejov, Valice a Markuška na Gemeri zvolili nových starostov

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vol gemer 1aKeďže v niekoľkých slovenských obciach sa v sobotu 13. júna 2015 opäť otvorili volebné miestnosti, ktoré poslúžili na nové voľby starostov či miestnych poslancov, venujeme im aj my pozornosť. Podľa centrálnych informácií nových starostov si mali vybrať obyvatelia obcí Hodejov, Valice, Želovce, Dolná Trnávka, Harakovce, Repejov, Jalová, Markuška a Bunkovce. V našom regióne Gemera sa voľby uskutočnili v troch obciach. Vo volebnom obvode Rimavská Sobota to bolo v obci Hodejov a Valice. V prv menovanej obci preto, že sa dovtedajší starosta vzdal funkcie a vo Valiciach preto, že doterajší starosta bol odsúdený. Tretia obec Markuška patrí do volebného obvodu Rožňava a tam sa voľby starostu uskutočnili na základe rozhodnutia Ústavného súdu, lebo pôvodný starosta sa vzdal funkcie krátko po jeho zvolení v riadnych komunálnych voľbách v novembri 2014.

Vo Valiciach spomedzi troch kandidátov získal najviac hlasov voličov Ján Ďuriška (NEKA), ktorý vo voľbách získal 122 hlasov, keď na zozname v obci bolo zapísaných 208 oprávnených voličov. V obci Hodejov si spomedzi siedmich kandidátov za starostku občania zvolili Katarínu Jakabovú (SMK-MKP). Získala 384 hlasov

zo 742 zúčastnených. V tejto obci bolo zapísaných 1091 voličov.
Starostom v obci Markuška sa v sobotu stal Ondrej Lipták (SNS), ktorému hlas odovzdalo 60 oprávnených voličov.

Na voľbách sa zúčastnilo 73 percent zo 124 oprávnených voličov. Podľa informácií Štatistického úradu SR nových volieb do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnili 13. júna 2015 v 13 obciach Slovenska, kde bolo zapísaných 5 979 voličov. O hlasovanie prejavilo záujem 2 622 občanov, ktorým boli vydané aj hlasovacie lístky, čo je 43,85 %. Na voľbách starostov sa zúčastnilo 2337 voličov, ktorí zvolili celkom deväť starostov.

Zdroj: ŠÚ SR

 

Čítať 2522 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!