utorok, 21 máj 2024 13:42

Májové aktuality z Jelšavy: Turíce, stavanie mája – inštalácia evanjelického farára – hasičské cvičenie v materskej škole Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

STAVANIE MÁJA

Sedem týždňov po sviatkoch Veľkej noci sa slávia Turíce, alebo inak aj Svätodušné sviatky, Letnice, Zelené sviatky či Rusadlá. V kresťanskom ponímaní ide o sviatky spomienky na zoslanie Ducha Svätého na apoštolov v Jeruzaleme. Zároveň sa však prelínajú s pohanskými sviatkami osláv jari. Pre oblasť východného Slovenska, ale aj Gemera, sa v minulosti používal aj názov Rusadlá. Pojem zrejme pochádza zo starorímskej slávnosti pascha rosarum – sviatok ruží.

V sobotu popoludní alebo v noci stavali mládenci máje, ide o vysoký listnatý alebo ihličnatý strom s kmeňom očisteným od kôry, s korunou ozdobenou stuhami, šatkami či fľaškou pálenky. Stavali sa pred kostol, verejné budovy či domy dievčat. V niektorých obciach dostávali máje len dievčatá, ktorým chcel mládenec prejaviť svoju náklonnosť, inde boli spoločným darom mládencov pre všetky dievčatá.

Pred pár rokmi učitelia a žiaci obnovili tradíciu stavania mája aj v Jelšave. V pondelok 20. 05. 2024 žiaci zo základnej školy ozdobili pripravený máj (poskytli Mestské lesy) a dobrovoľní hasiči im ho pomohli postaviť pred katolíckym kostolom sv. Petra a sv. Pavla. 

 

SLÁVNOSTNÁ INŠTALÁCIA

jel farar stiahnuťSobota 18. mája 2024 bola slávnostným dňom pre evanjelického farára z Jelšavy pána Mgr. Ivana Bojnu, kedy ho inštalovali za zborového farára. Na túto inštaláciu prijali pozvanie aj štyria členovia Dobrovoľného hasičského zboru v Jelšave, ktorí sa zúčastnili slávnostných Služieb Božích v jelšavskom Evanjelickom a. v. chráme Božom.
Aj touto cesto prajeme pánovi farárovi Mgr. Ivanovi Bojnovi veľa úspechov pri vykonávaní svojej služby v zbore.

 

 

CVIČENIE V ZÁKLADNEJ A MATERSKEJ ŠKOLE

Aj v tomto roku sme dodržali tradíciu, vykonali sme cvičenie v priestoroch Základnej školy v Jelšave. V tomto roku sme však cvičenie vykonali aj pri najmenších deťoch, vo všetkých triedach Materskej školy.

Školským rozhlasom bolo dňa 20. 05. 2024 oznámené, že na spojovacej chodbe, ktorá spája pavilóny, vznikol požiar a je nutná evakuácia celej školy. Triedni učitelia mali za úlohu dostať deti zo svojich tried do bezpečia školského dvora. Časť žiakov prešla aj cez zadymený priestor. Dobrovoľní hasiči sa rozdelili a skontrolovali všetky triedy, či sú prázdne. Na školskom dvore veliteľ jel ziaci 20240520 100218DHZM Jelšava Ing. Pavol Zapletal, MBA získal informácie, že všetci sú evakuovaní a požiar sa môže uhasiť. Niekoľkými slovami poučil prítomných, ako sa správať, keď spozorujú niekde oheň.

Potom sme sa premiestnili do Materskej školy, kde sme všetkých prekvapili. Dobrovoľní hasiči osobne v triedach vyhlasovali poplach a vysvetlili, že je nutné evakuovať celú škôlku. Keď deti vychádzali z tried, čakalo ich prekvapenie, disciplíny s hasičmi. Viacčlenné družstvá prešli tunelom, uhasili oheň, z domčeka vyslobodili dieťatko a na nosidlách ho preniesli do nemocnice. Deťom sme ukázali, ako je oblečený hasič v požiari.

Bolo to príjemné predpoludnie s deťmi.

 

 

 

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 124 krát Naposledy zmenené piatok, 24 máj 2024 21:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!