piatok, 11 október 2024 11:52

V Jelšave si pripomenuli dvesté výročie úmrtia Pavla Valaského Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pavol Valaský (1742 – 1824) bol slovenský literárny historik, polyglot, evanjelický farár a senior, spoluiniciátor založenia gemerskej seniorálnej knižnice. Po vysvätení za farára odišiel roku 1769 za dušpastiera medzi rodákov do Slovenského Komlóša. Počas svojho pôsobenia medzi nimi spracoval dôležité údaje prvých osadníkov, ktorí sem prišli v najväčšom počte z Gemera a Malohontu. V Slovenskom Komlóši bol v poradí štvrtým farárom, ale aj jeho prvým kronikárom, ktorý písomne zanechal svedectvo o prvých desaťročiach osídľovania lokality Slovákmi. Už tu popri cirkevnej činnosti bola významná aj jeho literárna a historická práca. 

V roku 1780 sa z dôvodu najbližšieho kontaktu s inštitúciami literatúry a vedy zo Slovenského Komlóša presťahoval do blízkosti hlavného mesta Uhorska – Budapešti. Za miesto svojho farárskeho pôsobenia si vybral Slovákmi obývanú Cinkotu. Po štvorročnom pôsobení v Cinkote odišiel v najplodnejších rokoch svojho života, roku 1783 za farára do Jelšavy, kde v plnej tvorivosti prežil presne druhú časť svojho plodného života. Roku 1796 spoločne so Samuelom Glósom bol spoluzakladateľom Čerešníckeho spolku v Jelšave, jedného z najstarších ovocinárskych združení v Uhorsku.

Pavol Valaský umrel 29. septembra 1824 v Jelšave. Vďační Komlóšania mu pred niekoľkými rokmi za jeho zásluhy za duchovnú starostlivosť a vzdelávanie v prvých rokoch osídľovania odhalili bustu na námestí, ktoré je po ňom aj pomenované.

Pavol Valaský je spoločným spojivom medzi mestami Jelšava a Slovenský Komlóš. Partnerstvo okrem  miest majú aj dobrovoľní hasiči.

Dňa 10. 10. 2024 sme si pripomenuli 200. výročie úmrtia na tréningu s mladými hasičmi zapálením sviečky pri hrobe Valaského na jelšavskom cintoríne.

 

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 159 krát Naposledy zmenené sobota, 12 október 2024 08:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!