×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/noc11/gp
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/noc11/gp
sobota, 27 september 2014 18:30

Bojovali v SNP: Mária Kocková

Napísal(a) Milan Sajenko
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

mk Mauthausen-3aMária Kocková. Patrí k popredným priekopníkom protifašistického odboja a SNP v rožňavskom okrese. Jej činnosť v mnohých smeroch zasahovala na celé Slovensko. Narodila sa pravdepodobne v Rimavskom Brezove v bývalom okrese Hnúšťa. Keď nám to ďalší výskum potvrdí, zaraďuje sa medzi Gemerských rodákov. Jej presný dátum narodenia sa nám doteraz nepodarilo zistiť.
Od septembra 1940 začala vyučovať na Ľudovej škole v Gemerskej Polome a jej niektorí žiaci, ktorí ešte žijú, uvádzajú, že mohla mať v tom čase 25 - 26 rokov.
V Okresnom archíve v Rožňave sú uložené dokumenty, z ktorých sa dozvedáme, že už pred príchodom do Polomy mala pravidelné úzke kontakty s ilegálnymi pracovníkmi viacerých oblastí Slovenska. Hneď po príchode na jej nové pracovisko začala veľmi intenzívne vyvíjať kultúrnu i športovú činnosť medzi školopovinnou ale najmä medzi dospelou mládežou. V rokoch 1942 - 1944 pravidelne organizovala zájazdy a exkurzie do Slavošoviec. Takto kryla svoju činnosť spojky medzi ilegálnymi organizáciami na Slovensku.
Po vypuknutí SNP odišla z

Gemerskej Polomy do Slavošoviec, kde s veľkou obetavosťou plnila všetky pokyny vedúcich funkcionárov revolučných národných výborov i partizánskych štábov. Okrem politickej činnosti organizovala zbierky peňazí, ale najmä zbierky šatstva a bielizne, obuvi, obväzového materiálu a liekov i potravín pre bojujúce partizánske oddiely na Slavošovskej  a Dobšinskej doline. 

Po obsadení Dobšinej Nemcami bola v Ľudovej škole v Čiernej Lehote zriadená poľná nemocnica, do ktorej pravidelne prichádzaj Dr. Viliam Chorváth. Pri ošetrovaní ranených vojakov a partizánov mu pomáhala Margita Kocková. Mnohokrát poskytovala pomoc i ošetrenie ranených aj bez rady lekára. Jej obetavosť bola bezhraničná. Mala veľký podiel aj na záchrane štyroch anglických parašutistov, ktorých priviedla do Čiernej Lehoty. Prechodne boli ubytovaní u riaditeľa školy. Potom prešli do chaty pod Kohútom, odkiaľ boli šťastne prevedení cez nemecké línie do bezpečia.
Dňa 4. decembra 1944 obkľúčili Čiernu Lehotu fašistické vojská zo všetkých strán a v odpoludňajších hodinách ju obsadili špeciálne jednoty SS a Vlasovci. Partizánske oddiely boli nútené sa uchýliť do hôr.
Margita Kocková sa so skupinou partizánov dostala až do oblasti Polomky (bývalý okres Brezno, teraz okres Banská Bystrica). Tu bola poverená sprevádzať Anglo-americkú vojenskú misiu, ktorá sa ukrývala na chate nad Polomkou. Dňa 26. decembra 1944 fašistická špeciálna jednotka "Edelweis" prepadla chatu, v ktorej chytili všetkých členov misie, Margitu Kockovú i kpt. Jána Staneka, veliteľa partizánskych jednotiek pre Telgárte. Zbesilým fašistom padla do rúk veľká vlastenka, rozviedčíčka, neohrozená bojovníčka, ale i obetavá ošetrovateľka ranených vlastencov, ktorá bola odvlečená do neznámeho koncentračného tábora v Nemecku, odkiaľ sa už nevrátila (Bola popravená 24. 1. 1945 v Mauthausene. Pozn.: OD). Zahynula za náš mierový, šťastný a slobodný život.
Milan Sajenko

 

Čítať 4703 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:10

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!