utorok, 01 marec 2011 17:57

Príďte na besedu so spisovateľkou Martou Hlušíkovou o jej knihách Doporučený

Napísal(a) admin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na besedu so spisovateľkou Martou Hlušíkovou pri príležitosti Mesiaca knihy  pozýva Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Beseda sa uskutoční 11. marca 2011 o 13.30 hod. v priestoroch múzea. Záujemci sa s pani spisovateľkou budú môcť porozprávať o veselých rozprávočkách z jej kníh, ako napr. Bublinkové rozprávky, Kde pavúky tkajú cukrovú vatu, Písmenkovo, alebo Tam, kde pršia výkričníky. Skupinovú účasť zo škôl je potrebné nahlásiť vopred telefonicky na číslo: 047/5632741, alebo na e-mail: . Vstup na besedu je voľný.

Marta Hlušíková 
sa  narodila  9.  10.  1952  v Leopoldove.  Detstvo a mladosť  prežila  v Trenčíne.  Tu  navštevovala  aj základnú  školu  a  Strednú  všeobecnovzdelávaciu  školu. V  rokoch  1971  -  1976  bola  poslucháčkou  Filozofickej fakulty  Univerzity  Komenského  v  Bratislave,  odbor slovenský  jazyk a literatúra –  latinčina  (1980  rigorózne skúšky, PhDr.)
V  rokoch  1976-1977  začala  pracovať  ako  odborná redaktorka  v  Archeologickom  ústavu  SAV  v Nitre. V rokoch  1977-1982  spolu  s  manželom  sa  usadili  v Banskej  Štiavnici.  Tam  sa  postavila  za  katedru  ako triedna  profesorka  na Strednej  škole  pre  pracujúcich  pri Lesnom  odbornom  učilišti. Keď  sa  jej  narodil  syn  a potom dcéra, presťahovala sa s rodinou v roku 1982 do manželovho  rodiska,  do  Rimavskej  Soboty. V  rokoch 1982-1991  sa  stala  stredoškolskou  profesorkou  na Strednej ekonomickej škole. Okrem slovenského jazyka učila  aj  dejepis  a  občiansku  náuku.  Od  roku  1991 je profesorkou  slovenského  jazyka  a latinčiny  na Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote.
K jej záľubám patrí spev, hudba, kreslenie a písanie. Spev,  tanec  a  lásku  k  hudbe  naplno  rozvinula  v beatovej skupine Akord a v tanečnom súbore Trenčan a Gymnik.  Ďalšou  záľubou  je  kreslenie.  Kreslila  svojich profesorov z vysokej školy, neskôr kreslenie využila pri ilustrovaní  niekoľkých  jazykových  publikácií.  No  jej najväčšou  láskou  je  písanie. Začínala  básničkami a rozprávkami.  Intenzívnejšie  publikuje  od  roku  1989, píše  poéziu,  prózu  i drámu,  no  orientuje  sa predovšetkým  na  detského  čitateľa  a poslucháča.
Uverejnila  pre  deti  temer  200  poviedok,  básní a rozprávok (v časopisoch Včielka, Zornička, Mamatatajojo, Slniečko, Slnečnica, Adamko, Maxík, Zvonček, Slovenský rozhlas).
Šesť  textov  je zaradených do Čítanky pre 3.  ročník ZŠ a Čítanky pre 4. ročník ZŠ.

(MG)
{jcomments on}

Čítať 3122 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!