×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/sutaze/cinema
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/sutaze/cinema
utorok, 05 apríl 2011 16:32

Prvý ročník regionálneho kola súťaže amatérov Cineama 2011 v Rimavskej Sobote so siedmimi filmami Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské osvetové stredisko zorganizovalo tento rok prvý ročník regionálneho kola súťaže amatérskej filmovej a video tvorby pod názvom Cineama 2011.
Do súťaže sa prihlásilo 7 filmov, ktoré sme po konzultácii s organizátormi krajského kola odporučili postúpiťďalej do súťaže. Všetky filmy sú na požadovanej technickej a umeleckej úrovni a bola by veľká škoda neodpremietať ich na veľkom plátne a v konkurencii filmov z celého banskobystrického kraja.
Väčšinu prihlásených filmov tvoria dokumenty tvorcov nad 25 rokov. Dva

krátke dokumenty, Potulky Muránskou planinou a Slaná rieka tisícich tvárí od Štefana Bána z Tornale, zachytávajú krásy gemerskej prírody. Obidva sú podfarbené hudbou a dali by sa označiť ako lyrická výpoveď o vzťahu autora k prírode, ktorá ho obklopuje.
Veľmi zaujímavé sú aj dokumenty od Otta Nagya – Discover UK a Môj malý ostrov, ktoré sú veľmi bohaté na obrazové metafory, strihovo dynamické, až tak – že presahujú žáner klasického dokumentárneho rozprávania a vytvárajú širší priestor, čo sa týka ich ďalšej interpretácie.
Dokumentárny zostrih pod názvom Oždianske serpentíny Empora Cup 2010 od Milana Baranca zachytáva zase atmosféru automobilových pretekov so všetkým, čo k tomu patrí. Jedná sa o film, plný unikátnych záberov, ktoré ocenia najmä priaznivci motoristického športu a určite všetci priaznivci rýchlych áut.
Na záver spomeniem ešte dva filmy, ktoré vytvorili deti z Reedukačného centra v Čerenčanoch v rámci letných Workshopov a pod lektorským vedením členov združenia MPhilms. Filmy súťažia v kategórii mladých tvorcov do 18 rokov. Obidva sú plné tvorivosti, zaujímavých nápadov a mám pocit, že sa pri ich tvorbe všetci účastníci natáčania museli náramne zabávať.
Všetkým autorom filmov veľmi ďakujem a veľmi držím palce ďalej v súťaži.
Jaroslava Jelchová, GMOS

{gallery}kultura/sutaze/cinema{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2767 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!