×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/lesy
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/lesy
štvrtok, 05 január 2012 14:39

Spomienka na lesníka Ľudovíta Barančoka Doporučený

Napísal(a) Lesníci z Revúcej
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pred 30 rokmi 31.1.1982 zomrel v Revúcej pán Ľudovít Barančok. S jeho osobou je spojená viac ako štyridsaťročná starostlivosť o okolité lesy. Do Revúcej prišiel po získaní lesníckeho vzdelania v Bratislave a po pôsobení v lesoch u Coburga na Horehroní koncom dvadsiatych rokov minulého storočia. Na základe úspešného konkurzu, ktorý vyhlásilo mesto Revúca, sa stal lesníkom v jeho mestských lesoch. Po zoštátnení lesov pracoval vždy na tom istom obvode na LZ Revúca, krátko na LZ Muráň, podľa organizačného začlenenia lesov. Dnešné mestské lesy sú rozlohou približne rovnaké ako niekdajšie, v ktorých horárčil. Ľudia, ktorí na jeho lesnom obvode pracovali, podnes s uznaním hovoria o jeho práci.

Predovšetkým známa bola jeho svedomitosť, pracovitosť a odbornosť. Presadzoval sa v pestovaní a v ochrane lesov, prísne dbal na riadené ťažby dreva a obnovu lesa. Zaslúžil sa o existenciu Prírodnej rezervácie Hodošov les, ako cenného lesného spoločenstva s pôdnym pestrým drevinovým zložením na maloplošnom chránenom území. Po odchode do dôchodku, v priebehu šesťdesiatych rokov, zanechal nasledujúcej generácii lesníkov pekné lesy v okolí Revúcej s bohatou zásobou dreva. Lesníci z mestských aj štátnych lesov s uznaním hodnotia výsledky odbornej práce pána Ľudovíta Barančoka a spomínajú na neho. Nech naše lesníctvo, dnes aj v budúcnosti, má veľa takýchto dobrých lesných hospodárov.
Lesníci z Revúcej

{gallery}priroda/lesy{/gallery}
{jcomments on} 

Čítať 3374 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!