pondelok, 07 december 2015 19:13

Zariadenie opatrovateľskej služby „CILKA“ takmer 30 rokov prevádzkuje Mesto Revúca

Napísal(a) Borošová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

cilka 06 aMesto Revúca prevádzkuje Zariadenie opatrovateľskej služby „CILKA“ už takmer 30 rokov.  Pôvodným prevádzkovateľom bol Okresný úrad v Revúcej, no od roku 2002 patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Vzhľadom na skutočnosť, že zariadenie opatrovateľskej služby už nevyhovovalo súčasným hygienickým normám, v rokoch 2010-2011 bola realizovaná rozsiahla  rekonštrukcia  a modernizácie tohto zariadenia, ktorá  bola financovaná zo zdrojov  EÚ so spolufinancovaním mesta v celkovej  hodnote 1 452 000 €.

Cilka pred rekonštrukciou

Po rekonštrukcií zariadenia sa navýšila kapacita z pôvodných 45 miest na súčasných 78 miest, z toho je 70 jednolôžkových izieb a 4 dvojlôžkové izby. Do objektu je zabezpečený  bezbariérový prístup prístupovou rampou a po rekonštrukcií bola dobudovaná aj výťahová šachta s výťahom. Stravovanie je zabezpečené dovozom stravy.

V súčasnosti sa o 78 klientov

umiestnených v zariadení stará 38 - členný  personál, z toho dvadsaťdeväť opatrovateliek, ktoré zabezpečujú opatrovateľskú službu, jedna  sociálna pracovníčka zabezpečujúca sociálnu rehabilitáciu, jedna prevádzkarka a ďalších 7 pracovníčok zabezpečujúcich chod Cilky. Priemerný  vek klientov v zariadení je 80 rokov.

Všetky spomínané aktivity

sa realizovali v priestoroch jedálne.. Preto sme sa rozhodli využiť pivničné priestory, ktoré neboli predmetom rekonštrukcie. V roku 2013 sme si nechali vypracovať projekt na úpravu pivničných priestorov na miestnosť pracovnej terapie. Realizácia  prebehla začiatkom roka 2014 a od apríla bola miestnosť pracovnej terapie  spolu  s kuchynkou pre klientov v prevádzke.

Exteriéry Cilky po rekonštrukcii 

Mesto Revúca v priebehu roka 2014 realizovalo  projekt „Akadémia tretieho veku Revúca“ ktorý bol financovaný z Európskeho sociálneho fondu, z operačného programu - „Vzdelávanie“. Cieľom projektu bolo zvyšovanie kvality a dostupnosti vzdelávania pre seniorov so zameraním na zvýšenie ich vzdelanostnej úrovne a tiež zvýšenie miery ich sociálnej integrácie.

Hlavnými aktivitami projektu boli:

- Informačné a komunikačné technológie pre seniorov

- Tréning pamäte a vitality

- Hudobné umenie                                                  

- Právne minimum pre seniorov.

 

 

 

Čítať 9793 krát Naposledy zmenené utorok, 08 december 2015 13:01

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Miriam Sokolová streda, 22 november 2017 07:40 Napísal(a) Miriam Sokolová

    Zdravím, chcem sa opýtať, či by ste mali záujem o vystúpenie našich detí z Muránskej Zdychavy. Sme malý detský ľudový umelecký súbor. Radi by sme potešili našich starkých. V čase adventnom aj vo vianočnom. Môj kontakt: Miriam Sokolová,cd 105 05002 Muránska Zdychava. Ct.0907112041.

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!