×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/podhradie
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/podhradie/ihrisko/2
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/podhradie
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/podhradie/ihrisko/2
štvrtok, 07 august 2014 10:23

Na hrade Krásna Hôrka v súčasnosti prebieha druhá etapa obnovy

Napísal(a) teraz.sk
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

krasna-horka1aNa hrade Krásna Hôrka, ktorý v marci 2012 vyhorel, prebieha v súčasnosti druhá etapa obnovy zameraná na trvalé krovy a strechy. Nadväzuje tak na predchádzajúcu etapu pod názvom Dočasné prestrešenie a lešenie, ktorá skončila na jar tohto roku. 

"Trvalé krovy by mali stáť do 18 mesiacov od začiatku tohto júna, kedy bola podpísaná zmluva s novým zhotoviteľom, ktorým je firma Hornex," uviedol dnes na hrade na stretnutí s občanmi poverený riaditeľ Múzea Betliar Július Barczi, ktorý je zároveň námestník generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov.

Ako pripomenul, požiar hradu zasiahol nielen strešné konštrukcie, ale aj murivá, ktoré degradovali až do hĺbky viac ako jeden meter. Nutná tak bola ich náročná obnova. "Dnes máme na celom hrade na všetkých objektoch vymurované korunné murivá a rímsy. Na všetky objekty sa položil dubový rošt, na ktorý sa budú dvíhať krokvy, krovová konštrukcia," vysvetlil Barczi postup prác. 

Priblížil ďalej, že na hrade prebiehali premeriavacie práce, aby sa projekt s rozsiahlou projektovou dokumentáciou overil. "Jednak sa musel zamerať celý objekt, muselo sa zistiť, ako vyzerá, čo tu je,

a potom sa začal ten projekt havarijného prestrešenia, ktoré teraz na Krásnej Hôrke vidno, a rovnako aj trvalých krovov," konštatoval nový riaditeľ múzea. 

 

Barczi sa ujal funkcie v Betliari júni tohto roku. "Samozrejme, nie so všetkým, čo sa tu udialo súhlasíme. Je tu dočasný krov, ktorý budeme demontovať a na jeho miesto budeme stavať v podstate nový. To je vec, ktorú ja osobne by som robil inak, ale to je minulosť, k tomu sa ani vyjadrovať nebudem," dodal.

Na informačné stretnutie na nádvorí hradu prišli dnes podvečer desiatky občanov. Mali tak výnimočnú príležitosť vidieť zvnútra hrad, kde prebieha obnova. 

Plamene počas požiaru v marci 2012 zasiahli celú strechu, ako aj časť zariadenia. Po roku poškodila provizórne zastrešenie na hrade veterná smršť. V apríli tohto roku dosiahli vynaložené náklady na rekonštrukciu zhruba 1,2 milióna eur.

(Zdroj: teraz.sk)

 

Čítať 3690 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!