×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/majales
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/majales
pondelok, 12 marec 2012 14:06

Smutný pohľad na dielo skazy na jednom z najkrajších slovenských hradov - Krásna Hôrka Doporučený

Napísal(a) Náš čas
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Šokujúci pohľad na jeden z najkrajších hradov na Slovensku. Ak všetko dobre pôjde, Krásna Hôrka by mala byť opäť pod strechou do jesene.Dielo skazy si do Krásnohorského Podhradia na hrad Krásna Hôrka, ktorý zachvátil v sobotu 10.3.2012 obrovský požiar,  v nedeľu 11.3.2012  prišiel pozrieť riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka. „Škody na streche a gotickom paláci sú obrovské a ťažko vyčísliteľné. Okamžite začneme s inventarizáciou zbierok, ktoré z hradu prevezieme do iných zariadení,“ uviedol riaditeľ. Mrzí ho, že pri požiari sa zničili tri bronzové zvony, z ktorých ostali len srdcia a poškodených je aj niekoľko historických zbraní. Vyše 300-ročná múmia Žofie Serédyovej ohrozená nebola, no pre sťahovanie ju na istý čas ľudia neuvidia. „Oslovili sme už poisťovňu, bol by som rád,

ak by bol hrad do jesene pod strechou,“ verí R. Púdelka.
Krízový štáb na obecnom úrade rozhodoval o ďalšom osude pamiatky, ktorú teraz môžu ohroziť dážď či sneh. „Hrad bude treba prekryť plachtou, zatiaľ to však nie je možné. Čakáme na súhlas hasičov, pretože stále tlejú trámy a mohlo by prísť k opätovnému vznieteniu,“ konštatoval starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo, ktorý sa na hrade aj ženil. „Ako keby mi zhorel kúsok srdca, je to strašný pocit. A nielen pre mňa, ale všetkých obyvateľov obce,“ dodal starosta. Polícia prípad vyšetruje ako zločin všeobecného ohrozenia. Chlapci boli na výsluchu ešte aj v nedeľu, po návrate sa ukryli spolu s rodinami doma a o incidente nechcú rozprávať. Aj keby sa preukázala ich vina, pre nízky vek nebudú môcť byť stíhaní.

Hrad ešte stále tlie

Rožňavskí hasiči boli v plnom nasadení celú noc z nedele na dnes na Hrade Krásna Hôrka, ktorý zachvátil v sobotu veľký požiar, pri ktorom zhoreli všetky strechy a vyhorel aj rekonštruovaný gotický palác. „V nedeľu večer silný vietor znova rozdúchal tlejúce trámy zamurované v obvodových hradbách a hradných múroch. Zasahovalo 15 hasičov, okrem našich aj kolegovia z Moldavy a Košíc, ako aj dobrovoľníci. Práve teraz odišla na hrad nová zmena. Ešte stále to tam tlie, no už aspoň prestal fúkať vietor a nerozfúkava iskry,“ informoval dnes ráno pred siedmou dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Attila Dudáš.

Hrad už raz vyhorel


Národná kultúrna pamiatka leží nad obcou Krásnohorské Podhradie zhruba 8 kilometrov od Rožňavy. Pôvodne gotický hrad zo začiatku 14. storočia bol do roku 1812 obývaný. V roku 1817 však pri požiari vyhorelo historické jadro. Základom expozície je pôvodné bytové zariadenie, zaujímavé sú aj interiér hradnej kuchyne a zbierka zbraní a výzbroje zo 16. a 17. storočia. V kaplnke je vystavená vyše 300-ročná múmia Žofie Serédyovej.
Od roku 1906 je hrad otvorený pre verejnosť. Len minulý rok sprístupnili 13. komnatu zo 14. až 16. storočia, zrekonštruovanú za 100-tisíc €.
(Zdroj: vas.cas.sk)

Čítať 4832 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!