×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/muzeum/gmm/pm
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/muzeum/gmm/pm
utorok, 10 marec 2015 22:20

Nezvyčajné pripomenutie si Medzinárodného dňa žien v Tornali

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

tor mdz IMG 9826 aV Mestskom kultúrnom stredisku v meste Tornala sa uskutočnil dňa 9. marca 2015 v čase od 08.00 do 11.00 hodiny už po desiaty raz odber krvi pod logom „KVAPKA KRVI K MDŽ“. Klub darcov krvi, Mestský úrad v Tornali túto akciu zorganizoval v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR, pracovisko Banská Bystrica, odber krvi pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.
Darovať krv prišla takmer štyridsiatka občanov, z ktorých po overení zdravotného stavu krv odobrali 30 darcom krvi. Z toho bolo 7 žien. Z tridsiatich darcov krvi bolo tiež sedem darcov, ktorí darovali krv po prvýkrát. Naproti tomu Július DOBOS z Gemerskej Panice daroval krv už po 120-krát.
Krv darovali nasledovní darcovia: Eva SZEPEŠIOVÁ, Zuzana STRÝČEKOVÁ, Edita STRÝČEKOVÁ, Eva VÁLINTOVÁ, Miroslava BAJSZERCOVÁ, Beata ŠIMONOVÁ, Július FOLTÍN, Ing. Štefan TÓTH, Jaroslav PINZÍK, Štefan ŠVAJKO, Bc. Zoltán SZÁNTÓ, Krisztian KALI, Ladislav KOLESÁR, Miroslav DOBIAS, Tomáš KÉKESZI, všetci z Tornale, Gergely PÁL z Tácht, Martin GOMBOS, Gergelyi LÓCZY z Gemera,tor mdz IMG 9822tor mdz IMG 9817tor mdz IMG 9826tor mdz IMG 9823 Július FOLIN z Včeliniec, Marek ENGLER z Čížu, Róbert TANKO z Novej Bašty, Július DOBOS

z Gemerskej Panice, Jozef ZIBLER, Róbert LENKEY z Lenky, Róbert GÁL z Rimavskej Soboty, Pavel GALO z Držkoviec, Tomáš TÓTH z Hajnáčky, Ladislav TÓTH z Bátky, Štefan KOROS a Noemi KOROSIOVÁ z Plešivca.

Pred 10 rokmi po prvý raz si organizátori tejto akcie chceli pripomenúť tento sviatok na počesť boja žien za svoje sociálne práva. Organizátori touto akciou chceli pripomenúť, že MDŽ nebol sviatok vymyslený komunistami.
Tento sviatok vyhlásil Medzinárodný kongres žien v Kodani v roku 1910 za sviatok pripomínajúci si boj žien 8. marca 1848, kedy demonštrovali textilné robotníčky v USA /v New Yorku/ za skrátenie pracovnej doby z 12 na 8 hodín denne, zákaz práce v textilných továrňach mladším deťom ako 12 rokov,... Demonštrácie boli rozohnané streľbou polície a organizátorky protestov zatknuté a odsúdené.
Vzhľadom k tomu, že Medzinárodný deň žien boja za sociálne a volebné práva sa organizoval v každej krajine rôzne, Kongres v roku 1920 určil za Medzinárodný deň žien práve 8. marec ako spomienku na 8 marec 1848 v New Yorku a demonštráciu Ruských žien v Petrohrade dňa 8. marca 1917.
O tom, že boj žien za rovnoprávne postavenie v spoločnosti s mužmi je aktuálny aj dnes svedčia, aj údaje o odmeňovaní žien v rovnakých profesiách. (Viď denník Plus jeden deň, strana 2, zo dňa 9. marca 2015.)
Jedným z hlavných požiadaviek žien bola požiadavka volebného práva. Ako prvá krajina priznal ženám Volebné právo ženám Nový Zéland už v roku 1893. Kým v údajne najdemokratickejšej krajine sveta toto právo ženám priznali len v roku 1920, Taliansko 1945, Čína 1949, Švajčiarsko až v roku 1971 a Jordánsko dokonca v roku 1982, a v mnohých krajinách toto právo nemajú dodnes.
Organizátori uvedenej akcie aj touto cestou ďakujú všetkým darcom krvi a tým, ktorí prispeli k úspechu tejto akcie.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 4675 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!