sobota, 19 december 2015 13:51

Gemerská kvapka slobody v Tornali úspešne dopísala svoju desiatu kapitolu Doporučený

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

gemer IMG 6348 aDňa 18.12.2015 v čase od 07.30 hod. do 11.30 hodiny sa v Mestskom kultúrnom stredisku na Hlavnom námestí v Tornali pri príležitosti 71. výročia oslobodenia mesta vojakmi Červenej armády a v jej rámci aj Rumunskými vojakmi uskutočnil už X. ročník „GEMERSKEJ KVAPKY SLOBODY“.
Túto akciu organizujú darci krvi z Tornali a okolia v spolupráci s Mestkým úradom v Tornali, základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Tornali a Národnou transfúznou Službou SR, stredisko v Banskej Bystrici.

V malej zasadačke MsKS na Hlavnom námestí sa darci krvi začali zhromažďovať už pred pol ôsmou hodinou. Darcov krvi prišiel pozdraviť aj predseda ZO SZPB v Tornali PaedDr. Marian Zelina, ktorý im poďakoval, že si aj takýmto humánným počinom pripomínajú výročie oslobodenia mesta spred 71 rokmi. Pri oslobodzovaní Tornale padlo 202 vojakov Červenej armády a v jej formáciach aj 4 vojaci Rumunskej armády. Boli to takmer všetci mladí ľudia, ktorí ďaleko od svojich domov preliali svoju krv za našu slobodu. Preto je symbolické, že dnes tu tečie krv, aby zachraňovala krv v mieri k obnove zdravia, či záchrane životov pri nemociach a úrazoch a nie aby kropila zem v nezmyselných vojnách.
Preto vyslovil všetkým darcom poďakovanie za takýto spôsob úcty a spomienky na padlých vojakov za našu slobodu.
Okrem viac ako stonásobných darcov krvi Júliusa Doboša z Gemerskej Panice (145 odberov) a Jaroslava Pinzíka z Tornale (101 odber) prišli darovať krv aj piati prvodarcovia. Z necelej štyri desiatkám darcov, bola krv odobratá 30 darcom.
Darcom krvi, ktorí boli poistení v zdravotnej poisťovni Dôvera zástupkyňa poisťovne slečna Eva Szepešiová najskôr taktiež darovala krv a potom za poisťovňu odovzdala ich poistencom vytamínové balíčky. 
Pred ukončením odberov prišli darcov krvi, personál NTS Banská Bystrica a organizátorov kvapky krvi, pozdraviť aj účastníci kladenia vencov k pamätníku osloboditeľov Tornale pani Mgr. Anna Szegedy, ktorá doprevázdzala delegáciu veľvyslanectva Ruskej federácii v SR, vedenú pánom Michajlom Machenkinom, ktorý vysoko ocenil organizáciu takejto humánnej akcii ako spomienku na oslobodenie mesta.
Všetci darci, ktorí prišli darovať krv, obdržali upomienkové darčeky a k občerstveni dostali chutný guľáš ako predvianočný bónus za svoj humánný počin.
Za zabezpečenie celej akcie ako aj všetkým darcom krvi patrí aj touto cestou poďakovanie.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 5386 krát Naposledy zmenené sobota, 19 december 2015 14:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!