sobota, 19 december 2015 13:17

Obyvatelia Tornale si pripomenuli 71. výročie oslobodenia mesta položením vencov pri pomníku padlých

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

tornala IMG 6357 aRok 1944 je pre Slovensko významným historickým rokom. Dňa 29. augusta 1944 bolo vyhlásené Slovenské národné povstanie. Prvé piate oslobodeného územia spod nemeckých okupantov a ich prisluhovačov boli oslobodené 21. 9. 1944 Kalinovo a Habura na východnom Slovensku. Juh Slovenska patril na základe Viedenskej arbitráže fašistickému Maďarsku. Prvé obce na Gemeri oslobodili vojská 2. Ukrajinského frontu pod velením maršála ZSSR Rodiona Jakovleviča Malinovského - už 15. 12. 1944 Petrovce a 17.12.1944 Vlkyňa, Neporadza, Cakovo... Prvým dôležitým významným oslobodeným mestom na južnom Gemeri bola Tornala - oslobodená 19.12.1944.


V piatok 18.12.2015 o 10.00 hodine si obyvatelia tohto mesta pripomenuli 71. výročie oslobodenia tohto mesta položením vencov pri pomníku padlých červenoarmejcov pri oslobodzovaní mesta (mimochodom prvý vybudovaný a odhalený v bývalom ČSR odhalený 15.apríla 1945).
Pietnemu aktu predchádzali hymny Ruskej federácie a Slovenskej republiky. V úvodnom slove privítal predseda miestnej ZO SZPB delegáciu veľvyslanectva Ruskej federácie v SR, ktorú viedol Michajl Machekin.
Predseda ZO SZPB PaedDr. Marian Zelina zdôraznil, že oslobodenie mesta bolo draho vykúpené. Počas bojov o jeho oslobodenie padlo 202 vojakov Červenej armády a 3 Rumunskí vojaci. Ovšem pri obchvate mesta a oslobodzovaní jeho okolia (Behynce, Levkuška, Gemerská Panica, Bretka) položilo svoje životy 4332 červenoarmejcov a 338 vojakov Rumunskej armády, ktorá bojovala v začlenení 2. Ukrajinského frontu. Najviac Rumunských vojakov padlo pri oslobodzovaní Bretky 263!
No neboli to jediné obete mesta a jeho okolia. Vojnovému besneniu a represáliam Wermachtu a Nyllassiovským fašistom je nutné pripomenúť aj 662 občanov (z toho 658 z Tornale) zavlečených do koncentračných táborov, z ktorých sa oslobodenia dožilo iba niekoľko desiatok. Okrem obetí doma, padlo za obeť vojny mimo územia Slovenska 41 Tornalčanov.
Padlí vojaci Červenej armády a Rumunskí vojaci boli bezprostredne po oslobodzovaní pochovávaní v parku na tunajšom námestí, kde stojí pomník týchto obetí. V roku 1946 vojakov exhumovali o pochovali na spoločnom cintoríne vo Zvolene, ale pomník ostal na pôvodnom mieste.
Pamatníci tvrdia, že niekoľkí velitelia ostali pochovaní pod pomníkom. Je zaujímavé, že pomník bol vybudovaný takmer za jeden mesiac. Najviac hodín na jeho výstavbe odpracovali dve ženy. Pani Czoltiová a pani Bedéczová rovnako po 22 pracovných dní.
Po položení vencov pri pomníku sa sprievod presunul na Letnú ulicu k budove Obvodneho oddelenia Policajného zboru SR, v ktorej budove mal od 20. decembra 1944 do 15. januára 1945 štáb veliteľ 2. Ukrajinského frontu maršál ZSSR R. J. Malinovský. Tornala sa tak na 25 dní stala „hlavným mestom“ východného frontu, odkiaľ maršál Malinovský riadil tzv. Budapeštianskú operáciu, ktorá začala 20. októbra 1944 a skončila oslobodením Budapešti 13. februára 1945!
Na budove je osadená pamätná doska oznamujúca túto skutočnosť, ktorá bola naištalovaná v roku 1961 a pred 5. rokmi bol pod túto tabuľu nainštalovaný relief maršála Malinovského, ktorý vytvoril a osobne odhalil akademický sochách Štefan Pelikán z Lietavskej Lúčky.
Účastníkom pietneho aktu pred budovou kde mal štáb maršál Malinovský vo svojom podrobnom životopise opísal predseda Historicko-dokumentačnej komisie ObV SZPB v Rimavskej Sobote JUDr. Jozef Pupala.
Stalo sa už 10-ročnou tradíciou, že ZO SZPB v meste spolu s vedením mesta a Klubom darcov krvi organizujú v predvečer výročia oslobodenia mesta „GEMERSKÚ KVAPKU SLOBODY“, v rámci ktorej Národná transfúzna služba SR pracovisko Banská Bystrica uskutočňuje v meste Tornaľa bezplatne odber krvi. Za 10 ročné obdobie bolo uskutočnených viac ako 350 bezplatných odberov.
Okrem toho organizovali pre trojčlenné družstvá už po siedmy raz súťaž v streľbe zo vzduchovky pre základné a stredné školy v meste na počasť osloboditeľov pod logom“ MEMORIAL MARŠÁLA R. J. MALINOVSKÉHO“.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 5144 krát Naposledy zmenené sobota, 19 december 2015 13:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!